Valgforsker: Vi har at gøre med en anderledes tvivlergruppe ved dette valg

Ældre og pension er vigtigst for flest tvivlere under valgkampen. Dermed tyder det på, at det ikke kun er de yngre vælgere, der er i tvivl om, hvor de skal sætte krydset grundlovsdag, siger valgforsker.

En ny analyse af de såkaldte tvivlere viser, at spørgsmålet om ældre og pension ligger højest på dagsordenen. Det kan blive afgørende for valget. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Når danskerne går til valgurnerne 5. juni, kan der være en stor gruppe af danskerne, der sætter deres kryds ud for det parti, der håndterer spørgsmålet om ældre, pension og efterløn bedst.

Det er nemlig de temaer, som flest af dem, der er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds, rangerer højest. Det viser en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Mindst 1.000 personer er blevet spurgt til, hvad der er de tre vigtigste emner for dem, og 37,5 procent af tvivlerne svarede i uge 18, at ældre, pension og efterløn er blandt de vigtigste emner.

Der er derfor tale om en anderledes tvivlergruppe, end vi hidtil har set under folketingsvalg, fortæller professor og valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

»Det er interessant, fordi vi ofte siger, at det er de yngre vælgere, der udgør en stor del af tvivlerne. Der tyder det på, at vi har en lidt anden sammensætning af tvivlergruppen her, blandt andet fordi de fleste nævner pensionen – det er netop noget, der vægter højt hos de ældre vælgere,« siger han.

Dermed mener han, at spørgsmålet kan gå hen og blive afgørende for rigtig mange om, hvorhenne de skal sætte deres kryds.

»Der er en meget, meget stor vælgergruppe, der er enige om, at vi skal forsøge at hjælpe de nedslidte på en eller anden måde. Nu er der et bud fra Socialdemokratiet på den ene side og koalition mellem Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale på den anden side. Lige nu er det lidt en talkrig mellem de to parter, så vælgerne er stadig i vildrede over, hvilken aftale de foretrækker. Så det bliver meget vigtigt i de første uger af valgkampen, hvordan man får landet pensionsdiskussionen, for det tyder jo på, at man kan vinde stemmer på det,« siger Kasper Møller Hansen.

Afviger fra den gennemsnitlige vælger

Det er første gang, der er kommet en detaljeret analyse af tvivlernes dagsorden for valget, fortæller professor og valgforsker Kasper Møller Hansen. Og det, han særligt bider mærke i, er, at den afviger fra den gennemsnitlige vælger.

»Vi har jo en meget høj valgdeltagelse i Danmark, så mange af tvivlerne vil gå hen og sætte krydset. Det er en gruppe, som kan være afgørende for valgresultatet, så det gør det ekstra interessant, at deres dagsorden afviger fra den gennemsnitlige vælger. Dem, der har bestemt sig, har blandt andet klima højest på dagsordenen. Indvandring og udlændinge kommer derefter. Jeg mener, det kun var omkring 12 pct. af tvivlerne, der havde nævnt indvandring, mens netop de store velfærdstemaer som ældre, sygehuse og særligt pension toppede,« siger han.

Sygehuse, praktiserende læger og sundhed rangerer som det næstvigtigste område blandt dem, der endnu ikke har besluttet sig for, hvem de vil stemme på til valget. Klima og miljø ligger på en tredjeplads blandt tvivlerne, hvor 27,8 procent har rangeret det blandt et af deres tre vigtigste emner.

Professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet peger på, at debatten med ældre og pension kan holdes i gang i længere tid.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at det vil være et emne, der bliver ved med at rangere højt på dagsordenen,« siger han til Ritzau.

Klima og miljø har dog førertrøjen og er højest på dagsordenen blandt alle adspurgte. 43,4 procent havde det blandt deres tre vigtigste emner i uge 18, og tallet har været støt stigende i løbet af året.