Valgforsker: Partihop er svære at forhindre

Det er svært at forhindre partihop, siger valgforsker, der vurderer, at vælgertilliden kan tage skade, når politikerne skifter parti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partihop er ikke et ukendt fænomen hverken i kommunal- eller landspolitik. Det kan skade vælgernes tillid til politikerne, påpeger professor og valgforsker ved Aarhus Universitet Rune Stubager. Men partihoppene er helt lovlige og svære at forhindre, siger han til Jyllands-Posten.

Fredag valgte folketingsmedlem for SF Ida Auken at rykke til de Radikale, mens hendes nu tidligere partifælle og ministerkollega Astrid Krag torsdag flyttede til Socialdemokraterne.

Politikere har ifølge Rune Stubager lov til at flytte deres mandat til et andet parti, da de vælges personligt og ikke som partirepræsentanter.

»De valgte politikere er sådan set kun bundet af deres overbevisning. Der er ikke yderligere bindinger på dem, og hvem, de slutter sig til, afgør de 100 procent selv,« siger Rune Stubager til avisen.

Han har overvejet, hvordan man for eksempel i forbindelse med kommunalvalg kan forhindre partihop. Det kan man ifølge ham eventuelt gøre ved at sige, at det på kommunalt plan ikke er muligt at skifte parti, for eksempel før der er indgået en konstituering.

En anden metode kunne være at binde mandater eller stemmer til partiledelsen, men det er dog heller ikke problemfrit, siger Rune Stubager til Jyllands-Posten:

»Det er svært at se, hvad man kan gøre, hvis man ikke vil lægge magten i hænderne på nogle få, men så kan det jo nok gå endnu værre. Det er derfor svært at pege på, hvad der kan gøres, som ikke skaber endnu større problemer«.

Valgforskeren vurderer, at der i Astrid Krags og Ida Aukens tilfælde i bredere kredse vil være forståelse for, »at det er en undtagelsessituation, hvor omstændighederne kan være formildende«.