Valgforsker har gransket de Konservatives fremgang siden valget: Resultatet er dårligt nyt for Jakob Ellemann

Næsten ni ud af ti nye vælgere hos de Konservative kommer fra Venstre, viser ny analyse.

Søren Pape Poulsen (K) hiver i stor stil stemmer fra Jakob Ellemann-Jensen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Måling på måling viser i øjeblikket markant vælgerfremgang til de Konservative og partiformand Søren Pape Poulsen.

I Kantar Gallups seneste måling for Berlingske stod det tidligere statsministerparti for første gang siden 2009 til at ligge over de for partiet så magiske ti procent med en måling på 10,4 procent.

I Berlingskes vægtede barometer, der er et vægtet snit af stort set alle meningsmålinger, står Papes parti til 9,6 procent mod de 6,6 procent ved valget sidste år.

Professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har nu lavet en analyse for netmediet Altinget, hvor han har analyseret tal og målinger fra Kantar Gallup og Epinion for at se på, hvilke partier de mange nye konservative vælgere kommer fra.

Og tendensen er klar: Vælgerne fosser ud af Venstre og over til de Konservative.

Ifølge Kasper Møller Hansen har de Konservative siden valget i juni sidste år fået 95.433 nye vælgere, oveni de 233.865 krydser fra danskerne, som partiet fik ved valget.

Venstre har siden valget mistet i alt 82.709 vælgere direkte til de Konservative, og det svarer til, at næsten ni ud af ti af de nye K-vælgere stemte på Venstre ved valget i 2019.

Ifølge Kasper Møller Hansen er vandringen fra Venstre til de Konservative sket gradvist i tiden efter folketingsvalget, og derfor kan skiftet ifølge ham ikke tilskrives enkeltstående begivenheder.

De Konservative har også fået nye vælgere fra Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, men i langt mindre grad med henholdsvis 10.620 tidligere DF-vælgere og 5.510 fra Liberal Alliance.

Venstre gået kraftigt tilbage

Venstre og formand Jakob Ellemann-Jensen taber samtidig også mange vælgere til Nye Borgerlige, som siden valget ifølge analysen har vundet 38.433 nye vælgere fra partiet Venstre.

I Berlingskes vægtede barometer ligger Venstre til 18,3 procent af stemmerne mod de 23,4 procent, som partiet opnåede ved junivalget i 2019, dengang formanden hed Lars Løkke Rasmussen.

Nye Borgerlige står samme sted til 5,5 procent, mens Dansk Folkeparti står til 6,7 mod valgresultatet på 8,7 procent.

Husk, at der er tale om meningsmålinger, der viser en tendens, men ikke et præcist resultat.