Valgforsker har fundet en hidtil usynlig bevægelse: Pape har gaflet næsten 50.000 Venstre-vælgere siden valget

De Konservatives fremgang i meningsmålingerne skyldes særligt partiets evne til at trække vælgere fra den tidligere regeringspartner Venstre, mener professor. Venstre går dog også selv på strandhugst hos et andet borgerligt parti.

»Det er især stabiliteten hos Konservative, der appellerer til de tidligere Venstre-vælgere,« siger valgforsker om de Konservative, der siden valget har nuppet flere vælgere fra Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Søren Pape Poulsen høstede noget af et bifald, da han på valgaftenen 5. juni indtog scenen på Børsen med ordene »blev vi ikke lige fordoblet dér?«.

For de Konservative oplevede en markant fremgang ved folketingsvalget – ganske vist fra et historisk lavt niveau – og her et halvt år efter ser Søren Pape Poulsen kun ud til at have mere grund til at glæde sig.

Mere end 45.000 grunde, faktisk.

Valgforsker og statskundskabsprofessor Kasper Møller Hansen på Københavns Universitet har således for netavisen Altinget foretaget en analyse af vælgervandringerne siden folketingsvalget i fjor, og analysen viser, at næsten 50.000 tidligere Venstre-vælgere ville stemme på de Konservative i stedet, hvis der var valg i dag.

Venstre har endnu engang haft en weekend med fokus på partiets interne skærmydsler, efter tidligere næstformand Kristian Jensen lørdag aften blev frataget både ordførerskab og udvalgsposter i Folketinget som følge af et interview i Jyllands-Posten, som ikke just flugtede med partilinjen.

De Konservatives kop te

Ifølge Kasper Møller Hansen er det dog den længerevarende uro i Jakob Ellemann-Jensens parti, som har medført tilgangen hos de Konservative.

Til Altinget forklarer han således:

»Det er især stabiliteten hos Konservative, der appellerer til de tidligere Venstre-vælgere. Venstre har været gennem et formandsvalg, og der har været udmeldinger om en SV-regering, som bestemt ikke var Konservatives kop te. Venstre-vælgere, som ikke syntes, at det var en god idé, kan have valgt at søge over til Konservative.«

I Berlingske Barometers vægtede gennemsnit af de mange meningsmålinger, der gennemføres, ligger de Konservative aktuelt til 8,1 procent af stemmerne og altså et stykke over valgresultatets 6,6 procent.

Selvom Venstre altså har måttet afgive en del vælgere til Søren Pape Poulsen, er der dog en lille fremgang at spore, når man ser på Berlingske Barometer.

Her ligger partiet til 23,7 procent af stemmerne mod valgets 23,4 procent.

Til Altinget forklarer Kasper Møller Hansen, at det blandt andet skyldes, at partiet har nuppet for eksempel godt 20.000 vælgere hos Liberal Alliance.