Valgforbund kan hjælpe de små partier til EP-valg

Både i rød og blå blok har partier indgået valgforbund til det kommende europaparlamentsvalg, og det kan vise sig at være en fordel for de små partier som de Konservative, SF og de Radikale, der ikke nødvendigvis selv trækker stemmer nok til et mandat, vurderer valgforskere.

De Konservatives kandidater til europaparlamentsvalget med Bendt Bendtsen i spidsen har god mulighed for at profitere af valgforbundet med det noget større borgerlige parti Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Ved europaparlamentsvalget i 2009 nød Venstre godt af mange tusinde konservative stemmer.

Således var det de overskydende stemmer fra de Konservative og samtlige af Liberal Alliances stemmer, der via de borgerlige partiers valgforbund var med til at sikre Venstre partiets tredje mandat til Bruxelles.

Men i år kan det være, at tjenesten går den modsatte vej.

Igen har Venstre og de Konservative indgået et valgforbund, denne gang uden Liberal Alliance, og det kan være det, der sikrer de Konservatives Bendt Bendtsen endnu en periode i parlamentet i Europas hovedstad.

Det vurderer professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

»De Konservative har truffet det helt rigtige valg ved at være i det valgforbund. Får et parti fem-seks procent af stemmerne, kan de ikke komme ind selv, men er de i et valgforbund, så er der en god chance. Vi har også en situation, hvor Liberal Alliance står helt udenfor, og får de ikke valgt nogen, går deres stemmer tabt, og så bliver det nemmere for dem, der er i valgforbundene,« forklarer Kasper Møller Hansen, der dog understreger, at det er de endelige stemmetal, der afgør sagen – for det kan også stadig gå den anden vej, hvor det bliver konservative stemmer, der hjælper Venstre.

Det Konservative Folkeparti, der ved sidste valg fik 12,7 procent af stemmerne, står i adskillige meningsmålinger til en markant tilbagegang. Den seneste måling, som Gallup har foretaget for Berlingske, giver de Konservative 6,1 pct. af stemmerne.

De Radikale og SF kan profitere

På den anden side af den politiske akse, i rød blok, har Socialdemokraterne, SF og de Radikale indgået et valgforbund. Og også her kan det vise sig især at gavne de to små partier, vurderer lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

»Valgforbund kan være en fordel for de partier, hvor der er usikkerhed omkring dem i meningsmålingerne. Partier som de Konservative, SF og de Radikale. Ser man på valgforbundet mellem Socialdemokraterne, de Radikale og SF, kan det ende med, at enten SF eller de Radikale får et mandat, hvor de uden valgforbundet måske ikke ville have fået det,« vurderer hun.

I den seneste Gallup-måling står SF dog til selv at trække stemmer nok til et mandat med 9,1 procent af stemmerne. De Radikale, derimod, ligger på 6,1 procent.

Med 13 danske pladser i Europa-Parlamentet kræver det 7,14 procent af stemmerne for at være sikret et mandat. Men for de partier, der har indgået valgforbund, vil overskydende stemmer gå til valgforbundet og altså ikke gå tabt, og det kan så tilgodese deres forbundsallierede.

Hvis Venstre eksempelvis får stemmer nok til tre mandater, men ikke nok til fire, vil deres overskydende stemmer gå til valgforbundet og altså her de Konservative.

Tre partier, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Folkebevægelsen mod EU har ikke indgået valgforbund, og det betyder reelt, at overskydende stemmer går tabt. Lykkes det eksempelvis ikke Liberal Alliance, der i seneste Gallup-måling havde en tilslutning på tre pct. af stemmerne, at nå op på de 7,14 procent og altså et mandat, vil stemmerne gå tabt.