Værdikriger bliver ny udlændingeordfører hos de Radikale

Radikales Venstres noget skrumpede folketingsgruppe har fordelt ordførerskaberne mellem de otte mand, der er tilbage. Zenia Stampe bliver partiets nye udlændingeordfører.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Før var de 17, nu er de otte. Det Radikale Venstre fik som bekendt en ordentlig vælgerlussing ved valget for en uge siden, og den slags skrumpeøvelser har det med at efterlade partier med et større puslespil, når ordførerskaberne skal fordeles på ny.

Og det puslespil er torsdag blevet lagt hos de Radikale, hvor de otte tilbageværende folketingsmedlemmer ikke overraskende må acceptere at skulle overskue en hel del flere ordførerskaber som følge af mandatfaldet.

Brikkerne er lagt således, at Zenia Stampe (R) bliver partiet nye udlændingeordfører. Zenia Stampe, der sikrede sig det enlige R-mandat i Sjællands Storkreds foran klimaminister Rasmus Helveg Petersen, har de seneste år markeret sig som en stærk værdikriger for det trængte parti.

Fra sin Facebook-profil har hun de seneste år gentagne gange vakt opsigt, når hun har talt for mere humanisme og tolerance i integrations- og flygtningedebatten.

Under valgkampen satte hun blandt andet en uofficiel rekord i at nå flest danskere på Facebook, da hendes tekst om de væltede gravsten på den muslimske gravplads i Brøndby nåede ud til over 2,8 millioner danskere på det sociale medie, som Politiko.dk kunne fortælle.

»I dag er vi alle danske muslimer. Del, hvis du er enig,« lød det simple budskab, der altså blev set af i underkanten af tre millioner danskere.

Integrationspolitikken ender dog på Sofie Carsten Nielsens (R) bord, da hun bliver partiets nye integrationsordfører. Hun bliver samtidig også partiets rets- og arbejdsmarkedsordfører, ligesom det fortsat er hende, der skal træde til i fraværet af Morten Østergaard (R) som stedfortrædende politisk leder.

Den snart forhenværende udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), kan holde et vågent øje med sin efterfølger, da han forbliver partiets udenrigsordfører, mens han også bliver gruppenæstformand og gruppesekretær.

Derudover står det fast, at der fortsat vil være en Auken i Folketinget, der arbejder med miljøpolitik. Ida Auken (R) bliver således partiets miljøordfører, mens Andreas Steenberg (R) tager sig af energi- og klimapolitikken som partiets ordfører for samme område.