Vælgervandring: Her kommer den halve million nye DF-vælgere fra

Venstre og Socialdemokraterne bløder vælgere i massevis til Dansk Folkeparti, afslører en Gallup måling over vælgervandringer.

Danskerne skulle til folkeafstemning om patentdomstolen og sætte kryds til Europa-Parlamentsvalget søndag d. 25. maj 2014. Her det Morten Messerschmidt på Gentofte Rådhus, det var bare ikke her, han skulle stemme, men istedet for i Ordruphallen. Da han nåede frem til det rigtige sted, havde han ikke fået sit valgkort med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne lader til at være vilde med Morten Messerschmidts tommel nedad til EU. Næsten en halv million danskere menes ved søndagens europaparlamentsvalg at have flyttet deres kryds til liste O. 

Dansk Folkepartis lange arme er især gået ud over landets to største partier, Venstre og Socialdemokraterne. Venstre står til at få valgets helt lange næse, idet de står til at miste lidt over 250.000 stemmer til Dansk Folkeparti. men Socialdemokraterne må også se sig løbet over af DF, som i alt står til at stjæle godt 130.000 fra S. Det viser en analyse af vælgervandringer siden sidste Europa-Parlamentsvalg foretaget af Gallup for Berlingske på baggrund af den sidste, ganske præcise prognose inden valget.

Tallene for DF er interessante, fordi partiet tager stemmer fra alle de andre partier, dog med den enkelte undtagelse, at Folkebevægelsen mod EU, som, ifølge analysen, står til at tiltrække knap 15.000 stemmer fra DF. Det viser samtidigt, at Dansk Folkeparti formår at trække mange stemmer på tværs af blokkene.

I alt står de til at tage knap 190.000 stemmer fra rød blok, mens de resterende partier i blå blok må af med i alt 315.000 krydser. Dansk Folkepartis succes skyldes altså, at de formår at trække stemmer henover midten og derfor bliver valgets helt store vælgermagnet.

Analysen viser også, at vælgerne siden sidste valg er vandret mod de euro-skeptiske partier. Folkebevægelsen mod EU kan især glæde sig over tallene - de nøjes nemlig med at tage stemmer fra de øvrige partier uden at give nogle fra sig. Den største vandring til protest-partiet kommer fra Socialdemokraterne.

Sådan vandres der mellem partierne

DF ser ud til at blive valgets helt store vælgermagnet, men der finder også vandringer sted mellem de øvrige partier. Således går det dem:

  • Socialdemokraterne ser ud til at få knap 45.000 stemmer fra Radikale, mens de altså taber stemmer til SF, Folkebevægelsen mod EU og DF.
  • Udover at miste stemmer til Socialdemokraterne, så mister de Radikale også stemmer til SF, Det Konservative Folkeparti og Venstre.
  • SF mister få stemmer til Det Konservative Folkeparti, Folkebevægelsen mod EU og Dansk Folkeparti, mens de tager stemmer fra S, R og Venstre.
  • Venstre stjæler stemmer fra Radikale og Liberal Alliance, men mister altså stemmer til de resterende partier.
  • Det Konservative Folkeparti får stemmer fra De Radikale, SF og Liberal Alliance, mens de smider stemmer til Folkebevægelsen mod EU, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.
  • Liberal Alliance mister stemmer til de fleste af partierne, mens kun ganske få stemmer flytter fra SF til LA.

Vælgervandrings-analyser for EP-valgene er interessante, da de ofte viser større ændringer end ved folketingsvalgene. Altså er danskerne mindre parti-loyale, når vi skal stemme til EU. Omvendt er valgdeltagelsen ved EP-valgene markant lavere.