Vælgernes adgang til stemme om EU afgøres i næste uge

På tirsdag afgør regeringen, om den tør slippe vælgerne løs i stemmeboksen for at godkende EU's reformtrakt. Statsjuristerne finder det ikke nødvendigt.

Vælgerne holdes på pinebænken til tirsdag i næste uge, før statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) endeligt fortæller, om han tør slippe dem løs i stemmeboksen for at godkende EU's reformtraktat, Lissabon-traktaten.

Tirsdag stod det klart, at statens jurister ikke har kunnet finde noget i traktaten, der juridisk betyder, at Danmark afgiver magtbeføjelser til EU. Afgives magt, skal folket godkende det ifølge grundlovens paragraf 20.

Det bør folket imidlertid alligevel af politiske grunde, mener et broget mindretal i Folketinget. Et hovedargument er, at traktaten stort set er en kopi af den forfatningstraktat, som danskerne skulle have stemt om, hvis den ikke var blevet dødsdømt af vælgerne i Frankrig og Holland.

SF, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Ny Alliance og Folkebevægelsen mod EU kræver folkeafstemning. De Konservative og De Radikale kan foreløbig ikke se nogen grund til det, mens Venstre og Socialdemokraterne træder officielt vande - i den ende af bassinet, hvor man er imod en folkeafstemning.

/ritzau/