Vælgerne siger nej tak til lavere topskat

Samuelsen tror på blå aftale om topskattelettelser. Men få danskere ønsker topskatten ned, viser ny måling.

Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Liberal Alliance lørdag holder sommergruppemøde hos Johan Bülow Lakrids i Hvidovre, så vil meldingen ikke overraskende være, at topskatten skal ned.

Det er en af de mest effektive veje til at sikre vækst og dermed arbejdspladser, som dem lakridsfirmaet har skabt, mener LA-leder Anders Samuelsen.

Men spørger man danskerne, så er appetitten på skattelettelser i efterårets 2025-forhandlinger på Christiansborg til at overse.

I en ny måling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau, svarer 34,1 procent ja til, at de ønsker skattelettelser i efterårets forhandlinger, mens 54,1 procent siger nej tak.

Og tvinger man danskerne til at skulle fordele skattelettelserne, så er det kun 9,3 procent, der vil lette topskatten.

Det får dog ikke Samuelsen til at ryste på hånden:

- Vi er ikke et meningsmålingsparti. Vi er et holdningsparti. Så vi laver politik efter, hvad vi mener, der er rigtigt for Danmark, siger Anders Samuelsen.

Han mener ikke, at resultatet af målingen er overraskende:

- Der er skabt en retorik om, at enten er det skattelettelser, eller også er det velfærd. I vores hoveder er det slet ikke sådan, det hænger sammen. For os er det en forudsætning for velfærd, at man letter nogle skatter, siger Anders Samuelsen.

Hos Liberal Alliance kæder man Danmarks flerårige problemer med at komme op på en BNP-vækst på to procent eller mere sammen med skattetrykket.

- Resultatet af strategien med ikke at lave skattelettelser og i stedet bruge pengene på velfærd er, at vi ikke har nogen vækst i Danmark. Effekten er nulvækst og i perioder minusvækst. Det vil sige, at der er færre penge til velfærd, end der kunne have været.

- Det skal vi rette op på, siger Anders Samuelsen.

Og det er der råd til, mener han. Forud for forhandlingerne gør Samuelsen regnestykke simpelt op.

Ifølge Finansministeriet er der et såkaldt råderum på 42 milliarder kroner frem til 2020. De penge kan bruges på skattelettelser eller øget offentlig forbrug, uden at der bliver underskud i år 2020.

Liberal Alliances holdning er, at partiet i en aftale bør have råderet over ca. 6 af de milliarder, fordi man leverer 13 ud af de 90 mandater i blå blok.

Og kombinerer man eksempelvis udlændingestramninger og andre ting, så er der rigeligt råd til at bruge 2,6 milliarder kroner på topskattelettelser, mener LA-lederen.

Han har tilsyneladende bred opbakning til sin kontante linje fra baglandet. Ritzau har lavet en rundspørge til 120 LA-tillidsfolk. Samtlige 51, der har svaret, siger, at LA bør vælte regeringen, hvis der ikke sættes penge af til en topskattelettelse i 2025-planen.

LA's krav er, at topskatten sænkes med minimum fem procentpoint. Det har regeringen skrevet ind i sit regeringsgrundlag. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslog fredag, at ambitionen vil blive taget med i 2025-planen.

/ritzau/