Vælgerne rører sig næsten ikke ud af flækken

Søndag er det fire måneder siden, at de danske vælgere senest var i stemmeboksen ved et folketingsvalg. Og ind til videre holder de fleste partier fast i krydserne, de høstede ved det valg.

Det er småt med vælgere, der har skiftet holdning siden valget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tager man højde for usikkerheden i målingerne, så er der kun to partier, der kan notere sig en signifikant ændring i deres vælgertilslutning i forhold til valget den 18. juni i år, nemlig Venstre og Enhedslisten.

Venstre må spise en tilbagegang, mens Enhedslisten trækker en fremgang i hus, viser den aktuelle stilling i vores vægtede gennemsnit af meningsmålinger, Berlingske Barometer.

De øvrige partiers udsving i vælgertilslutningen er så små, at vi reelt ikke kan konkludere ændringer i forhold til seneste valgresultat.

Venstre fik ved folketingsvalget den 18. juni i år opbakning fra 19,5 procent af vælgerne. Lige nu giver Berlingske Barometer partiet 18,5 procent af stemmerne, hvis der var valg igen i dag. Den statistiske usikkerhed er på 0,9 procentpoint, og dermed havner tilbagegangen marginalt uden for usikkerheden.

Læs også: Konservative i krads krise

Enhedslisten står i øjeblikket til en fremgang på 0,8 procentpoint. Også her er fremgangen så stor, at vi kan erklære en fremgang for højest sandsynlig.

Alle øvrige partier svinger småt mellem 0,1 og 0,4 procentpoint frem eller tilbage i forhold til valgresultatet.

De små forskydninger i det vægtede gennemsnit giver rød blok en fremgang på ét procentpoint, viser Berlingske Barometer. Men med en statistisk usikkerhed på op mod 2 procentpoint, så er udsvinget for svagt til, at vi entydigt kan udråbe rød blok til at være i fremgang.

Læs også: Analyse: Fortsætter Thulesens triumftog?

Var der valg nu, ville blå blok og Lars Løkke Rasmussen (V) med 90 mandater formodentlig stadig stå med nøglen til Statsministeriet – præcis som valgresultatet, hvor rød blok fik 85 sæder i Folketinget mod blå bloks 90.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.