Vælgerne: Løkke er den dårligste partileder

Lars Løkke Rasmussen er ifølge vælgerne Danmarks suverænt dårligste partileder. I en ny måling dumper danskerne Venstres formand med en gennemsnitskarakter på 1,9. Venstres vælgere mener sågar, at Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er en bedre partileder end deres egen.

Foto: Keld Navntoft. ARKIVFOTO 2011. Selv Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) bedømmes blandt Venstre-vælgerne til at være en bedre partileder end deres egen. Hun får en gennemsnitskarakter på 5,6 hos Venstre-vælgerne sammenlignet med Løkkes 5,0.
Læs mere
Fold sammen

Midt under Lars Løkke Rasmussens (V) hidtil værste stormvejr, giver vælgerne Venstres formand en gevaldig syngende lussing: Med en gennemsnitskarakter på 1,9 havner Venstres partileder på en absolut sidsteplads, når danskerne skal uddele karakter på 7-trinsskalaen for evnen til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig politiker.

Det skriver Ugebrevet A4.

Dermed ligger Lars Løkke Rasmussen under dumpegrænsen, der er på to, og ender på sidstepladsen blandt de otte partiledere.

Tre ud af ti danskere giver Lars Løkke Rasmussen -03, der gives for den ringe præstation, der er helt uacceptabel. Dertil kommer, at 14 procent af danskerne giver Lars Løkke Rasmussen et nul for den utilstrækkelige præstation, og yderligere 14 procent af vælgerne nøjes med lige at lade Løkke bestå med et 2-tal.

Det er Analyse Danmark, der for Ugebrevet A4 har bedt 1.256 danskere om at give samtlige partiledere karakter, inden de går på sommerferie. Karaktererne gives på den såkaldte 7-trinsskala, hvor 12 gives for den fremragende præstation og –03 for den helt uacceptable præstation.

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager konstaterer, at uanset om man er partileder, universitetsstuderende eller gymnasieelev, er en gennemsnitskarakter på eksamensbeviset på 1,9 skuffende og tegn på, at man præsterer elendigt.

»Ingen kan være tilfreds med en dumpekarakter, og det er jo, hvad 1,9 er. Lars Løkke ligger under dumpegrænsen, og samtidig har han en bundplacering blandt alle partilederne, der kun gør den dårlige karakter endnu mere frustrerende,« siger Rune Stubager.

Samfundsforsker på Aalborg Universitet Johannes Andersen kalder det dybt problematisk for Lars Løkke Rasmussen, at han får en så lav karakter af vælgerne.

»Det er interessant, at Lars Løkke på så kort tid kan gå fra en rimelig respekteret position til nu at få en dumpekarakter. Ingen er nogensinde blevet glad for så lav en karakter. Og der er ingen tvivl om, at det handler om Lars Løkkes personlighed. Hele hans autoritet og etos er for alvor udfordret, og vi ser en stor nedsmeltning omkring en politiker lige nu,« siger Johannes Andersen.

Ugebrevet A4 har gennemført tilsvarende målinger i fem år. Og ikke siden den konservative partileder, Lene Espersen (K), i 2010 dumpede med et brag med karakteren 1,4, har vælgerne uddelt så lav en gennemsnitskarakter som den, de nu udstyrer Lars Løkke Rasmussen med.

Lene Espersen stoppede kort efter som partileder i kølvandet på kritik af, at hun foretrak familieferie frem for et møde i Arktisk Råd.

Ugebrevet A4 har forsøgt at få en kommentarer fra Venstres folketingsmedlemmer og politisk ordfører Inger Støjberg (V) til Lars Løkke Rasmussens lave karakter. Alle takker nej til at kommentere dumpekarakteren indtil mødet i partiets hovedstyrelse tirsdag aften er færdig.

Lars Løkke Rasmussen kan ikke hente megen opbakning hos sine egne vælgere, viser A4-undersøgelsen. Blandt de 292 vælgere, der stemte på Venstre ved det seneste folketingsvalg, får han kun 5,0 i gennemsnitskarakter. Det gives for en jævn præstation med adskillige væsentlige mangler. Så sent som i december 2013 hentede Løkke en gennemsnitskarakter i sit eget bagland på 7,3.

Værre endnu for Lars Løkke Rasmussen er det, at Venstres vælgere tilsyneladende har langt større respekt for flere af de andre partiledere. Kristian Thulesen Dahl (DF) får således en flot score på 9,1 blandt Venstres vælgere, mens Margrethe Vestager (R) får 6,6 i karakter.

Som borgerlig statsministerkandidat pynter det heller ikke, at Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen (LA), med 5,7 scorer en højere gennemsnitskarakter hos Løkkes egne vælgere end Venstre-formanden selv.

Selv Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) bedømmes blandt Venstre-vælgerne til at være en bedre partileder end deres egen. Hun får en gennemsnitskarakter på 5,6 hos Venstre-vælgerne sammenlignet med Løkkes 5,0.

BNB