Vælgerne fastholder nej tak til reformer

Syv ud af ti svarer nej til, at dansk økonomi skal forbedres ved at hæve pensionsalderen eller skære i SU'en.

Regeringensseminar på Tøystrup Gods i Ringe på Fyn lørdag d. 28 januar 2017. Her afholder statsminister Lars Løkke Rasmussen, justitsminister Søren Pape Poulsen, og udenrigsminister Anders Samuelsen pressemøde, Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Nej, nej og atter nej.

Et stort flertal af danskerne afviser vedholdende, at der er brug for de reformer, som trekløver-regeringen har en ambition om at gennemføre.

Det skriver Jyllands-Posten søndag.

Vælgernes reaktion fremgår af en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Jyllands-Posten.

Her svarer syv ud af ti nej til, at råderummet i dansk økonomi skal forbedres ved at hæve pensionsalderen eller skære i SU'en.

Samme spørgsmål blev stillet i august og december, og også her var der massive flertal, der sagde nej.

Folkestemningen har med andre ord ikke flyttet sig, selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og trekløver-partierne længe har forsøgt at overbevise befolkningen om, at der er behov for reformer.

Responsen fra vælgerkorpset viser, at "det bliver op ad bakke for regeringen at få reformer igennem", konstaterer professor ved Aarhus Universitet Christoffer Green-Pedersen, der forsker i den folkelige opbakning til velfærdsstaten og reformer.

- Det kræver stærke og kriseagtige argumenter at overvinde modstanden mod velfærdsreformer. Det kunne politikerne i perioden efter finanskrisen, og det kunne de også i andre perioder, hvis de opbyggede en stærk historie om behovet for det.

- Men det kræver en stærk indsats, og det har regeringen ikke kunnet levere, siger Christoffer Green-Pedersen til Jyllands-Posten.

Om den folkelige reformmodstand, siger statsministeren til avisen:

- Det rokker ikke ved den forpligtelse, vi har som politikere: At tage et ansvar for at tage de beslutninger, der gør, at Danmark også på sigt hænger sammen.

Regeringen var lørdag samlet til seminar på Tøystrup Gods ved Ryslinge på Fyn. Her talte statsministeren også om at justere pensionsalderen.

/ritzau/