Vælgerne er ligeglade med Enhedslistens partiprogram

Enhedslistens revolutionære partiprogram optager ikke partiets vælgere, påpeger to politiske eksperter.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diskussionen om indholdet af Enhedslistens partiprogram er vigtig for partiets bagland, politiske modstandere og for journalister.

Men til trods for, at cirka 13 procent af vælgerne i skrivende stund ville sætte kryds ved liste Ø, har de færreste sat sig ind i Enhedslistens partiprogram, skriver Information.

- Man skulle umiddelbart tro, at partiernes programmer er skrevet for at skaffe nye vælgere, men i virkeligheden er partiprogrammet et fælles dokument for de allerede frelste - og det gælder også Enhedslisten. Vælgerne læser ikke partiprogrammet. Det er kun en lille kerne af medlemmer, der går op i det ved kongresser og partimøder, siger Klaus Petersen, der er professor ved Syddansk Universitet.

Han påpeger, at partiprogrammet lever en hengemt tilværelse i den daglige politiske trummerum, men får opmærksomhed ved særlige lejligheder.

- Det er noget, journalisterne kan finde frem hver sommer, og så kan folk sige ’gud, står der det?’ Og under valgkampene sidder partierne og graver i modstandernes programmer og leder efter en formulering, de kan slå dem i hovedet med, forklarer han.

Lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Institut for Statskundskab på KU påpeger, at Enhedslisten står i samme slags dilemma, som en lang række andre partier har bakset med tidligere. Venstre har haft opgøret fra partiets liberale, ideologiske fløj, og også Socialdemokraterne har haft store diskussioner om teksten i partiprogrammet.

- Socialdemokraterne har været igennem en periode, hvor man har taget de skarpe formuleringer ud af programmet, fordi man godt ved, de er urealistiske i forhold til den førte politik. I stedet ville man hellere have et program at arbejde efter, og som ikke sender uheldige signaler.

Forskellen er dog, at mange af Enhedslistens aktive medlemmer vitterligt mener, at det nuværende program er den rette vej frem, vurderer Karina Kosiara-Pedersen.

Det er ikke længe siden, SF reviderede og forkortede partiprogrammet drastisk. I den forbindelse lød der højlydte protester fra medlemmer, der mente, at forfatterne til det ny program havde udvandet folkepartiets socialistiske værdier. Men oftest ændrer partierne deres program, så det tilpasser sig en politisk udvikling, der allerede har fundet sted, mener Klaus Petersen.

- Partiprogrammer ændrer sig langsommere end partiernes politik - de bliver skrevet i historiens klare lys. Derfor er det i en vis grad en illusion, at partiprogrammet viser vejen for den førte politik. Det er nærmere omvendt, siger han til Information.

BNB