Vælgerlussing til SF efter skattereform

En Gallup-måling for Berlingske giver SF en vælgertilslutning på blot 5,5 pct.

Foto: Camilla Rønde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter SFs krisemøde i landsledelsen fortsætter nedturen for partiet.

Blot 5,5 pct. af danskerne vil stemme på SF, hvis det var valg i dag, viser en ny Gallup-­måling ­for Berlingske.

Målingen er lavet, efter at SRSF-regeringen fredag aften indgik et historisk skatteforlig med de Konservative og Venstre og skrottede en næsten færdig aftale med Enhedslisten.

I Gallups såkaldte officielle Politiske Index for Berlingske fra 8. juni fik SF 7,4 pct. af stemmerne.

SF-leder Villy Søvndal erkender, at SF har et hårdt arbejde foran sig.

»Der er et hårdt arbejde foran os med at forklare aftalen. I sagens natur er det ikke tilfredsstillende. Vi har langt større ambitioner. Jeg håber, at når vi får forklaret aftalen, så vil danskerne også forstå det,« siger Villy Søvndal.

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, er ikke tilfreds med tilslutningen.

»Vi vil gerne have fremgang til SF og fortsat flertal til regeringen, så den måling kan vi ikke være tilfredse med. Vi arbejder hele tiden på at trække dansk politik til venstre og skabe resultater for almindelige mennekser. Det handler om job, uddannelse og en grønnere politik. Senest har vi lavet rugbrødsreformen, der trods sine tidsler, er et skridt i den rigtige retning for almindelig lønmodtagere, der får bedre vilkår,« siger Jesper Petersen.

At SF står til blot 5,5 procent i vælgertilslutning er ikke så mærkeligt, mener valgforsker Rune Stubager.

»Med de reaktioner vi har set fra SFs bagland, så er det ikke så overraskende. Der er nogle elementer i den her skattereform, som ikke passer så godt til en traditionel SF-profil. Regeringen har endnu ikke fået forklaret de positive elementer, der ligger i den. Mange SFere er ligesom mange fra Enhedslisten meget utilfredse med den lavere regulering af overførselsindkomsterne, mens man giver skattelettelser i toppen,« siger Rune Stubager.

Krisemøde i SFs landsledelse

Den dårlige vælgertilslutning kommer dagen efter, at SFs formand Villy Søvndal skulle forsøge at samle et splittet parti på et møde på Hotel Kong Arthur i København.

Mødet kom i stand, efter at flere medlemmer af landsledelsen havde langet hårdt ud efter partiets ledelse på Christiansborg for at have indgået en skattereform, der bl.a. finansieres med lavere stigningstakter på overførselsindkomsterne og dermed øger uligheden.

Regeringen havde med aftalen hen over midten fravalgt den aftaleskitse, der lå klar med det nu forhenværende støtteparti, Enhedslisten. I skitsen, der er blevet offentliggjort af Enhedslisten, var nedregulering af overførselsindkomsterne for tre mia. kr. ude.

Især landsledelsesmedlemmerne Meta Fuglsang, Trine Pertou Mach og Ida Damborg rettede i går hård kritik mod mod ledelsen på Christiansborg.

I Gallup-målingen får Socialdemokraterne 17,8 pct. af stemmerne, de Radikale får 9,4 pct. og Enhedslisten får 13,3 pct. Venstre får 31,2 pct. og Liberal Alliance 4,4 pct. af stemmerne. De Konservative får 4,9 pct.

Enhedslisten holdt krisemøde

Også Enhedslistens magtfulde hovedbestyrelse mødtes i går på Christiansborg til det, der skulle have været en godkendelse af en skatteaftale med regeringen.

I stedet brugte hovedbestyrelsen mødet på at bakke op om den uforsonlige linje, som politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen har lagt over for regeringen. Johanne Schmidt-Nielsen understreger, at partiet ikke længere skal regnes som støtteparti, og at de, der taber på skattereformen, især danskere på overførslesindkomster, skal kompenseres fuldt ud, hvis partiet skal stemme for finansloven 2013.

Men hvordan?

»Noget af det, som vi satte pris på i den aftale, som vi havde forhandlet os frem til, var en beskæftigelsespakke for unge arbejdsløse og ældre,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten finansordfører, Frank Aaen, peger på, at man også kunne »gøre noget ved dagpegene.«

Men Enhedslisten skal ikke forvente kompensation i finansloven 2013, siger finansminister Bjarne Corydon (S).

»Når det handler om kompensation, kan jeg ikke se, at skatteaftalen i 2013 medfører nogen form for negative konsekvenser for danskere på overførselsindkomster,« siger Bjarne Corydon, der forventer en stram finanslovsaftale.