Vælgererklæringer skal digitaliseres

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager vil gøre det lettere for nye partier at indsamle vælgererklæringer, der gør det muligt at stille op til folketingsvalg.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med de klassiske underskriftindsamlinger, når nye partier vil stille op til Folketinget

I dag skal partierne indhente 20.000 såkaldte vælgererklæringer for at komme på stemmesedlen. Det er et langsommeligt og krævende arbejde, men nu konkluderer Økonomi- og Indenrigsministeriet, at det er muligt at digitalisere processen. Derfor går man i gang med at udvikle et system, så vælgere kan underskrive vælgererklæringer online.

Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vurderer, at det vil gøre det lettere for nye partier at blive opstillingsberettiget til folketingsvalg.

»Det er vigtigt, vi moderniserer, så vores demokrati følger med udviklingen. Og det er vigtigt, at alle har mulighed for at deltage i demokratiet ved at stille op til folketingsvalg uanset for eksempel økonomiske forudsætninger,« siger hun.

»I dag møder partierne ikke kun vælgerne på gaden, men også via partiernes hjemmesider og de sociale medier. Derfor virker det underligt at kræve af vælgerne, at de skal ned til postkassen med et brev, hvis de vil bakke op om, at et parti kan stille op til folketingsvalg. Jeg håber, de andre partier er med på at digitalisere vælgererklæringerne,« erklærer Margrethe Vestager.

Det er ministerens forventning, at det nye system kan træde i kraft senest 1. januar 2015, hvis der er flertal for det i Folketinget. Hun lover dog, at vælgere, der ikke bruger nettet, forsat vil have mulighed for at hjælpe et parti med at stille op.