V vil tage millioner fra København

Københavnerne skal aflevere et større millionbeløb til provinskommunerne, mener Venstre.

Mange af Københavns boliger er lejelejligheder, og det betyder, at hovedstaden får uforholdsmæssigt mange penge fra udligningsordningen, fordi boligkriteriet tæller med. Det mener Venstre, der kræver, at millioner af kroner fra København, i stedet kanaliseres ud i andre kommuner. Arkivfoto: Morten Germund Fold sammen
Læs mere

Københavnerne skal aflevere et større millionbeløb til provinskommunerne. Sådan lyder kravet fra Venstre forud for de kommende politiske forhandlinger om en udligningsreform, der fordeler pengene mellem landets kommuner. Som den nuværende udligningsordning er skruet sammen, betyder blandt andet et særligt boligkriterium ifølge Venstre, at Københavns Kommune får uhensigtsmæssigt mange penge, fordi der er mange udlejningslejligheder i hovedstaden.

»Det er ikke rimeligt, at Københavns Kommune får ekstra mange penge af den årsag. Man er ikke nødvendigvis fattig, fordi man bor i en lejlighed på Østerbro. Danmarks nationalbankdirektør bor også i et lejlighedskompleks, og dermed er han med til at udløse ekstra penge til København. Det, mener vi, er urimeligt,« siger kommunalordfører Jacob Jensen (V).

Dermed ligger Venstre på linje med 39 kommuner, der har rettet henvendelse til indenrigsminister Margrete Vestager (R) med samme pointe.

Venstre har ikke lagt sig fast på, præcis hvor mange penge den københavnske kommunekasse skal undvære. Men det drejer sig om et »større millionbeløb«, fastslår Jacob Jensen.

SF: Naivt forslag

Kommunalordfører for SF Lisbeth Bech Poulsen vil ikke »på forhånd afvise nogle forslag« i de kommende forhandlinger, men hun fastslår at:

»Jacob Jensen er naiv, hvis han tror, at man kan fikse alting, hvis man ser alene på boligkriteriet. Det er summen af det hele, der helst skal være så retfærdigt som muligt. Store kommuner har store udgifter på nogle områder og mindre kommuner på andre.«

DFs finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, erklærer sig enig i, at den kommende udligningsreform skal flytte penge væk fra de velstillede egne af landet til de mindre velstillede.

»Det vil betyde, at København kommer til at aflevere nogle penge. Hvordan det så skal strikkes sammen, må vi kigge på,« siger Thulesen Dahl.

Socialdemokraternes politiske ordfører i København, Ikram Sarwar, mener ikke, Venstre har noget belæg for kravet.

»Hvis ordningen kan justeres mere rimeligt i forhold til virkeligheden - også i forhold til København - så er vi da åbne over for det. Men jeg tror ikke på den retorik, som Venstre fører frem,« siger han.

Skulle Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg, der kommer med en rapport i næste uge, alligevel finde såkaldte systemfejl i udligningsordningen er Socialdemokraterne dog parat til at diskutere dem.

Forsker: Måske får København for meget

Programchef hos Anvendt Kommunalforskning og ekspert i offentlig økonomi Kurt Houlberg mener ikke, at man på det nuværende grundlag kan afgøre, om Københavns Kommune utilsigtet bliver begunstiget af de gældende regler.

»Men hvis det er rigtigt, at København også får udligningsmidler for alle lejelejligheder, uanset personindkomst i øvrigt, så modtager kommunen for mig at se midler for noget, der ikke er udtryk for de reelle udgiftsbehov, der er bundet direkte op på boligkriteriet,« siger han og tilføjer, at den seneste udligningsreform blev forhandlet på plads i 2006, før man kendte virkeligheden for de nye storkommuner efter kommunalreformen.

På KLs topmøde i går i Aalborg annoncerede indenrigsminister Margrethe Vestager (R), at der er plads til en mere lige fordeling af kommunernes velstand.

»Vi skal se, om vi kan skabe lidt mere rimelighed. Det tror jeg, vi kan,« sagde hun uden at konkretisere nærmere.

Venstre opfordrer indenrigsministeren til klart at belyse, hvilken effekt blandt andet boligkriteriet har i forhold til en skævvridning mellem primært København og resten af landet.