V vil skære 1.580 kroner af kontanthjælpen ved dårlig dansk

Venstre foreslår, at der skal være danskkrav til ledige, der ellers risikerer at blive skåret i kontanthjælp.

Ifølge statsministeren er forslaget især rettet mod ikkevestlige indvandrerkvinder, der har været mange år på kontanthjælp i Danmark, bor i ghettoerne og aldrig har lært dansk. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Udlændinge, der modtager kontanthjælp og ikke har lært at tale dansk, skal i fremtiden have færre penge at leve for.

Det mener Venstre, der vil indføre et danskkrav for i fremtiden at kunne modtage den fulde kontanthjælp. Det skriver Jyllands-Posten.

- Man skal kunne begå sig på et operationelt dansk for at komme ud på det danske arbejdsmarked. Derfor foreslår vi et danskkrav til ledige, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Jyllands-Posten.

En person over 30 år på kontanthjælp får i dag 11.423 kroner om måneden. Hvis personen har børn, får vedkommende 15.180 kroner.

Venstre vil beskære ydelsen med 1580 kroner, såfremt modtagerne ikke kan bestå en prøve i Dansk 2 eller på et tilsvarende niveau.

Beskæringen af kontanthjælpen skal først ske fra 2021, men allerede i 2020 skal kommunerne begynde at screene kontanthjælpsmodtagernes danskkundskaber.

Herefter skal kommunerne tilbyde gratis danskundervisning til dem, der ikke lever op til danskkravet.

- Vi gør det med en indflyvning og med et gratis tilbud om at tilegne sig de kvalifikationer, der skal til for fortsat at få den fulde kontanthjælp, siger Lars Løkke Rasmussen til Jyllands-Posten.

Forslaget skal sikre, at kontanthjælpsmodtagere har den samme tilskyndelse til at lære dansk som folk på den lavere integrationsydelse.

Det er en ydelse til personer, der ikke har opholdt sig i de seneste syv af otte år i Danmark. De kan i dag få den såkaldte danskbonus, hvis de kan bestå prøven i Dansk 2 eller tilsvarende.

Ifølge statsministeren er forslaget især rettet mod ikkevestlige indvandrerkvinder, der har været mange år på kontanthjælp i Danmark, bor i ghettoerne og aldrig har lært dansk.

Socialdemokratiet vil ikke forholde sig direkte til forslaget, men er "positivt" indstillet over for at stille yderligere krav til ledige på kontanthjælp.

- Vi kunne godt forestille os bredere krav end danskkrav, siger fungerende politisk ordfører Mattias Tesfaye (S).

Til gengæld afviser de partier, som S-formand Mette Frederiksen ser ud til at skulle støtte sig til efter et valg, forslaget.

/ritzau/