V vil i kamp mod menneskesmuglere: De fortjener at få alt dårligt i hovedet

Det er ærgerligt, at Danmark står uden for den militære kamp mod menneskesmuglere, der fragter flygtninge fra Afrika til Europa, lyder det fra Venstre.

Foto: CIRO FUSCO

På et møde torsdag aften blev EUs ledere enige om at sætte hårdt ind over for de menneskesmuglere, der mod betaling fragter mennesker fra Afrika til Europa over Middelhavet.

Danmark kan på grund af forsvarsforbeholdet ikke deltage i den del aftalen, og det ærgrer Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V).

»Det ærgrer mig, at man fra dansk side ikke kan deltage i en militæroperation mod de frygtelige menneskesmuglerne, der fortjener at få alt dårligt i hovedet,« siger han.

De 28 EU-lande gav torsdag grønt lys til EU-udenrigschef Federica Mogherini om at indlede forberedelserne til en militær operation, der kan slå ned på menneskesmuglere ved blandt andet at indfange og ødelægge de både og skibe, der bliver brugt til at smugle flygtninge over Middelhavet.

Jakob Ellemann-Jensen glæder sig til gengæld over, at der er blevet enighed om en aftale, der tredobler støtten til operation Triton i Middelhavet. Han havde dog gerne set aftalen indeholde mere støtte til Italien, der står for en stor del af opgaven med at håndtere strømmen af flygtninge fra Afrika.

»Vi har en menneskelig forpligtelse til at redde så mange af de her mennesker som muligt, og det får vi mulighed for med tredoblingen af budgettet for operationen,« siger han

Sidste år mistede 3.400 mennesker livet på vej over Middelhavet. Tallet er allerede oppe på 1.750 i år.