V vil have mere fart på væksttoget på landet

Det er fint, der er skabt tusindvis af nye private arbejdspladser i København og Aarhus, men landdistrikterne skal i højere grad med på vækstvognen, lyder det fra Venstre.

Læs mere
Fold sammen

Det er glædeligt, at der er skabt over 41.000 arbejdspladser i den private sektor i regeringens levetid, men fordelingen er helt skæv. Sådan lyder det fra Venstre.

Et svar fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til Folketinget viser, at hovedstadsområdet og Østjylland er løbet med langt hovedparten af de nye private arbejdspladser.

Årsagen til skævvridningen er planloven, mener landdistriktsordfører Thomas Danielsen (V).

»Vi er meget glade for de arbejdspladser, der er skabt i København og Aarhus, men vi begræder planloven, som kun tillader den vækst af arbejdspladser i de største byer,« siger Thomas Danielsen.

Han mener, planloven er rigid og kobler landdistrikterne af væksttoget.

»I dag siger planloven, at lige så snart du får en smule succes med din virksomhed, så skal du flytte ind til en af de større byer. Det betyder, at enten skal du droppe dine vækstplaner eller flytte ind til byen og så få de deraf øgede udgifter til eksempelvis husleje,« siger Thomas Danielsen.

Tallene fra Beskæftigelsesministeriet viser desuden, der er blevet færre offentligt ansatte i den samme periode. Mens de nye private arbejdspladser primært er skabt i og omkring de store byer, er de offentlige arbejdspladser forsvundet mere jævnt fordelt over hele landet - minus hovedstadsområdet, hvor antallet af offentligt ansatte er steget.

Thomas Danielsen gentager Venstres ønske om at gøre det muligt for fødevareerhvervet at producere mere. Bliver det tilladt, vil det ifølge V-ordføreren give tusindvis af nye arbejdspladser.

»Vi har masser af potentiale i forhold til at sikre vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Det siger vi desværre nej til med den nuværende lovgivning,« siger han.