V vil gøre Danmark uattraktivt for flygtninge

For at undgå at flygtninge søger mod Danmark, skal ydelserne til indvandrere sættes ned, mener Venstre. Socialdemokraterne mener, at regeringens stramninger allerede får flere til at fravælge Danmark.

Venstre præsenterer asyl reform Lars løkke, Kristian Jensen og Inger Støjberg Fold sammen
Læs mere

Hvis Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, bliver statsminister i Danmark efter valget i næste uge, vil han som noget af det første indkalde Folketingets øvrige partier til et hastemøde om asylpolitik. Det vil han for at bremse antallet af flygtninge, der søger til Danmark i håbet om at få asyl.

»I disse år er vi udfordret af en nærmest eksplosiv tilstrømning af asylansøgere. Det er den største i 15 år, og der er intet, der tyder på, at det tager af,« siger Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde tirsdag formiddag.

I et udspil med undertitlen »styr på tilstrømningen« gentager Venstre de ændringer, partiet tidligere har foreslået på asylområdet. Det drejer sig primært om de ydelser, flygtninge kan få, når de har fået opholdstilladelse.

I stedet for kontanthjælp skal flygtninge have en »integrationsydelse« på størrelse med en SU. Samtidig skal der genindføres optjeningsprincipper, så flygtninge skal gøre sig fortjent til børnecheck og folkepension. Overordnet handler det for Venstre om at rulle regeringens ændringer på området tilbage.

»De mange lempelser har betydning for tilstrømningen. En lønforhøjelse på 10.000 kroner sender et signal, og det er et signal, der bliver aflæst,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstre varsler dog ingen ændringer i vilkårene for at få asyl, og Lars Løkke Rasmussen understreger samtidig, at Danmark fortsat skal tage imod en »rimelig andel« af verdens flygtninge, men vil ikke komme nærmere ind på, hvor mange det er.

S tvivler på effekt

Venstre mener, at SR-regeringen har givet flygtninge en »lønforhøjelse« på 10.000 kroner i forhold til, hvad flygtninge var berettiget til under den borgerlige regering. De ekstra 10.000 kroner gives dog kun til familier med mindst tre børn, og netop på grund af børnene har Helle Thorning-Schmidt (S) allerede afvist at sænke ydelsen. Hun frygter, at børnene i flygtningefamilierne vil vokse op i fattigdom med Venstres lave ydelse.

Socialdemokraternes integrations- og udlændingeordfører, Ole Hækkerup, sætter desuden spørgsmålstegn ved, om Venstres justering af ydelserne overhovedet vil have en effekt. Han køber ikke den præmis, at det betyder noget for mennesker på flugt, at de har udsigt til en mindre økonomisk støtte.

»Jeg tror mere, det er reglerne for at få asyl og få familien med, der er afgørende og vigtigt. Hvis man selv var asylansøger, ville man også synes, det var vigtigere, om man kan få asyl, frem for hvad man kan få, når man har fået ophold,« siger Ole Hækkerup.

Han roser derfor de stramninger af reglerne for familiesammenføring, som regeringen indførte i efteråret. Og når der er sket et fald i antallet af asylansøgere i Danmark i år, er Ole Hækkerup sikker på, at det skyldes de stramninger. Men Socialdemokraterne er dog klar til at kigge på Venstres forslag efter valget.

»Vi vil gerne kigge på det alene af den grund, at vi selv allerede har et udspil om, hvad man kan gøre for flygtninge, når de så allerede har fået opholdstilladelse,« siger han.

Direktøren for EUs asylagentur EASO, Robert K. Visser, mener, at mange faktorer spiller ind, og at man derfor ikke kan konkludere, at det vil få betydning at ændre velfærdsydelserne. De specifikke asylregler og velfærdsydelser for hvert enkelt land ved flygtninge sjældent noget om, men det gør de menneskesmuglere, som ofte er med til at hjælpe dem mod Europa:

»Vi ved, at mange rejser med hjælp fra kriminelle, som ved alt om anerkendelsesprocenter, sociale ydelser og så videre. Og de kriminelle tager en høj pris for denne »facilitering«,« siger Robert K. Visser.

DF vil have asylstop

Mens Lars Løkke Rasmussen håber, at lavere ydelser vil få færre flygtninge til at søge asyl i Danmark, vil Dansk Folkeparti stoppe tilstrømningen af flygtninge helt. Udlændingeordfører Martin Henriksen roser Venstres udspil, men efterlyser samtidig strengere regler for at opnå asyl.

»Der er helt klart noget, der trækker i den rigtige retning. Men vi så gerne, at der blev indført et reelt asylstop, så der ikke gives ophold til nogen, der søger spontant om at gå asyl, det vil sige stort set alle dem, der kommer i dag,« siger han.

Martin Henriksen tilføjer, at Dansk Folkeparti vil forsøge at presse Venstre til at indføre et såkaldt asylstop, hvis der bliver flertal for en borgerlig regering efter valget.