V: Vi må genåbne folkeskoleaftalen

De kommende adgangskriterier på ungdomsuddannelserne får nu Venstre til at ønske et nyt kig på aftalen om folkeskolen.

ARKIVFOTO: Venstres folkeskoleordfører Karen Ellemann (Foto: Marie Hald/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når adgangskriterier til landets ungdomsuddannelser er på vej, er det nødvendigt også at stille krav til elevernes faglige forudsætning, når de forlader folkeskolen.

Det mener Venstres folkeskoleordfører Karen Ellemann (V), der opfordrer regeringen til at genåbne folkeskoleaftalen, som blev indgået i forsommeren.

Sammen med Konservative og Dansk Folkeparti pegede Venstre allerede under folkeskoleforhandlingerne på, at der skulle stilles krav om, at folkeskolens Afgangsprøve skulle bestås, og det afviste regeringen dengang.

Men når nu, regeringen er klar til at indføre adgangskriterier i form af karakterniveau til erhvervsuddannelser - og også de gymnasiale uddannelser, som Berlingske erfarede tirsdag - skal der ses på folkeskolen igen, mener ordføreren.

»Regeringen har rykket sig, og det er jo glædeligt, at de taler om adgangskriterier til ungdomsuddannelserne, men så skal vi åbne folkeskoleaftalen og få det element med,« siger Karen Ellemann.

Hun ønsker, at det bliver en forudsætning i folkeskolen - og folkeskolens ansvar - at eleverne ikke bliver sluppet, før de når et vist niveau:

»Selvfølgelig forlader man ikke folkeskolen, med mindre man som
minimum har opnået karakteren 2 i dansk og matematik. Det handler om at kunne læse, skrive og regne. Selvfølgelig skal du op på det her niveau, hvis du ellers har alle normale forudsætninger til stede,« lyder det fra Karen Ellemann.

Hun peger på, at 10. klasses-tilbud kan bruges til at styrke de elever, der ikke når niveauet efter 9. klasse.

I regeringens udspil til erhvervsuddannelsesreformen, der bliver præsenteret kl. 12 onsdag, vil der netop være et tilbud om en særlig erhvervsrettet 10. klasse, EUD-10, målrettet de elever, der ikke opnår karakteren 02 i dansk og matematik.

Venstres Karen Ellemann påpeger, at hun endnu ikke har set regeringens udspil, men er umiddelbart positiv over for EUD-10-forslaget.

»Det får ikke os til at løbe skrigende bort, det kan godt give god mening,« siger hun.