V-vælgere med tilbageholdt åndedræt

Det kan ikke undre, at mange af Venstres vælgere følger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans regering med tilbageholdt åndedræt, for man skal ikke være en insider på Borgen for at kunne se, at regeringschefen og ministerholdet befinder sig i en svær situation.

Flere nye målinger fra TV-2 og DR viser, at blå blok har svært ved at forsvare skanserne over for rød lejr, der langsomt, men systematisk vinder land. Hvis der var valg i morgen, ville S-formand Mette Frederiksen kunne rykke direkte ind i Statsministeriet.

Tallene viser også, at Venstre er låst fast på et skuffende niveau, hvor partiet får støtte fra mindre end 20 procent af befolkningen, hvilket er langt fra normal styrke. Frygten i partiet er, at den lave opbakning er ved at blive en »new normal«, og det øger bekymringen for at indkassere et nederlag ved valget til landets kommuner og regioner til efteråret.

Parlamentarisk svækker det stats­ministeren og regeringen, at forholdet til Kristian Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti hænger i laser. Uenighed og mangel på fælles køreplaner blokerer i dag for regeringens ønsker om at indføre en flad boligskat, gennem­føre en hurtigere ind­fasning af den højere pensionsalder og få flertal for en skattereform med lettelser for både lavt- og højtlønnede.

Sammen med S vender DF ryggen til det hele.

I weekenden sagde Kristian Thulesen Dahl ganske vist til Morgen­avisen Jyllands-Posten, at DF ikke arbejder på at komme i regering med Socialdemokratiet efter næste valg. Det var en melding, som blev modtaget med lettelse i blå blok efter det opsigtsvækkende interview forleden, hvor Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen stod frem sammen og befæstede en ny fortrolighed mellem S og DF.

Over for Jyllands­-Posten følte Thulesen det tydeligvis påkrævet at understrege, at han ikke aktivt forsøger at gøre Mette Frederiksen til Danmarks næste stats­minister. Men tag ikke fejl. I virkeligheden er det mest tankevækkende ved hans melding, at forholdet mellem V og DF er blevet så belastet, at han direkte må forsikre om, at han ikke er på vej til at skifte side for at indgå i et formelt kompagniskab med S. For blot få måneder siden ville det have været utænkeligt, at en DF-leder overhovedet ville have behov for at udsende et budskab om, at han ikke er på vej ind i en S-ledet regering eller har planer om at gøre en S-leder til regeringschef.

Uroen over Venstres manglende styrke og bekymringen over regeringens parlamentariske vilkår sætter sig nu i V-vælgerne. Læser man Berlingskes nye Gallup, er det tydeligt, at begejstringen hos V-vælgerne er til at overse, ja faktisk mener fire ud af ti af Venstres vælgere, at partiet befinder sig i en krise.

Hvad er løsningen? Svaret er, at hvis Løkke skal gøre sig fortjent til vælgernes støtte, må han i højere grad være synlig og kæmpe for den. Derudover skal man være blind og døv for ikke at kunne indse, at forholdet til DF skriger efter en hoved­reparation.