V: Svært at kontrollere drab på civile

Den danske befolkning skal vide, hvis danske flybomber koster civile irakere livet i kampen mod Islamisk Stat, siger forsvarsministeren. Venstre er enig, men mener, at det er svært at kontrollere.

Selvfølgelig skal man oplyse om det, hvis man får kendskab til, at civile er blevet dræbt for dansk hånd, når Danmark er i krig. Men Venstre efterlyser en bedre forklaring på, hvordan forsvarsministeren vil kontrollere eventuelle drab.

»Enhver regering bliver spurgt om civile drab af skiftende oppositioner. Men jeg tror, det er meget svært at svare helt præcist på, hvordan de bombetogter, vi har udført, har været. Alene af den grund at noget information er klassificeret, og at det i andre tilfælde vil være en vurdering, man kun kan få med soldater på landjorden - og vi har ingen danske soldater på landjorden,« siger forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V).

I et interview med Information mandag siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S), at hvis civile irakere bliver slået ihjel af danske styrker i kampen mod Islamisk Stat, skal danskerne have det at vide.

»Hvis vi står i en situation, hvor vi finder ud af, at der har været civile tab i forbindelse med de danske styrkers indsættelse, så mener jeg, at det er naturligt, at vi oplyser om det,« siger Nicolai Wammen til Information.

Det er Troels Lund Poulsen enig i. Men så længe vi er afhængige af koalitionspartnere på jorden, som altså ikke er danskere, er det svært at være helt sikker på, om danskere har været skyld i drab på civile, mener han:

»Jeg vil gerne vide, hvordan man har tænkt sig at kontrollere, at dem, man dræber på jorden, også er dem, man går efter? Vi er afhængige af efterretninger fra vores koalitionspartnere på jorden, som for eksempel er de irakiske sikkerhedsstyrker. Der er ingen danskere på jorden til at undersøge, om andre end vores mål er blevet ramt, og om det er danskere, der er skyld i det,« siger Troels Lund Poulsen.

Men at Folketinget, og dermed danskerne, ikke bliver oplyst om civile drab, er en tænkt situation, mener han.

»I de 14 år, jeg har siddet i Folketinget, har jeg ikke oplevet, at der ikke har været spørgsmål til civile drab. Skulle det teoretisk set ske, at forsvarsministeren ikke bliver spurgt om det, så synes jeg udmærket, at man kan oplyse om det. Der er ingen grund til at fortrænge det. Det er jo ikke noget, der bliver gjort bevidst,« siger Troels Lund Poulsen.

Lektor Peter Viggo Jakobsen fra Forsvarsakademiet frygter, at udmeldingen fra forsvarsministeren kan være tomme ord. Han opfordrer derfor Nikolaj Wammen til at handle.

»Den udmelding er intet værd, medmindre han stiller krav om, at Forsvaret proaktivt melder ud, at man kom til at skyde ved siden af, da man smed så og så mange bomber,« siger han til Information.