V: Svære valg skal træffes i 2011

Danskerne skal forstå, at vi står i en meget vanskelig situation, lyder det fra Venstres gruppeformand, Kristian Jensen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal reformer til, hvis danskerne skal bevare velfærden. Indtægter og udgifter matcher ikke hinanden, og derfor er vi nødt til at træffe svære valg i det nye år.

Sådan lyder meldingen fra Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, der dog ikke vil svare på, om det er efterlønnen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil reformere og sætte på dagsordenen i sin nytårstale 1. januar. Flere medier skriver ellers, at det netop er, hvad han vil gøre. Et skridt han varmer op til med store annoncer i flere af dagens aviser.

Kristian Jensen erkender dog, at danskerne nu for alvor skal forberede sig på nye økonomiske tider.

- Vi vil gerne have danskerne til at få øjnene op for, at vi rent faktisk står i en meget vanskelig situation. Nogle partier forsøger at bilde danskerne ind, at hvis man har for store udgifter i forhold til indtægter, kan man bare låne sig ud af problemerne. Det holder ikke. Det skaber større problemer, og det er vi nødt til at gøre danskerne klart. Og derfor kommer der til at være en diskussion om, hvad den fremtidige økonomiske politik er, siger Kristian Jensen.

Er det så økonomisk uansvarligt, hvis I ikke piller ved efterlønnen nu?

- Du skal ikke lægge mig i munden, hvilke reformer der kommer. Det er statsministeren, der lægger regeringens linje. Og det skal han nok gøre på det rigtige tid og sted. Men sagen er, at hvis ikke man gennemfører reformer, så står vi over for et valg mellem mindre velfærd eller højere skatter, der betyder tab af arbejdspladser, siger Kristian Jensen.

K: Ikke så mange andre muligheder

Regeringspartneren de Konservative har besluttet sig for at gå til valg på at afskaffe efterlønnen. Politisk ordfører Henriette Kjær glæder sig da også over statsministerens avisannoncer.

- Det er positivt med de her annoncer, og det ser ud som om han lægger op til at afskaffe efterlønnen. Ellers ville han nævne de reformer, som vi skal i gang med efter juleferien. I mit stille sind håber jeg, det er efterlønnen, siger Henriette Kjær.

For der er vel ikke så mange flere muligheder tilbage end at bringe efterlønnen i spil?

- Det er nemlig det, der ikke er. Og det er derfor, vi alle går og håber og tror, at det er efterlønnen. Men det kan jo være i mange forskellige former. Er det en fremrykning af velfærdsforliget, eller er det en hel afskaffelse. Der er stadig mange ubekendte, siger Henriette Kjær.

Hun tolker dog hverken statsministerens avisannoncer - eller et muligt opgør med efterlønnen - som et valgoplæg.

- Han venter længere tid. Både vores og hans meningsmålinger må gerne være lidt bedre, inden der kommer valg, siger Henriette Kjær.