V: Somalia skal sikre hårdere kurs mod pirater

Venstre mener, at 300 millioner kroner ekstra til Somalia skal ledsages af krav om, at de somaliske myndigheder retsforfølger og straffer pirater, som landsættes af blandt andre danske soldater og søfolk.

Venstre mener, at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) bør stille krav til de somaliske myndigheder om, at de skal sikre, at der sker retsforfølgelse af pirater, hvis landet skal have flere danske bistandskroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMED DAHIR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekstra penge til det afrikanske land Somalia skal ledsages af krav om, at de somaliske myndigheder skal retsforfølge og straffe pirater.

Det siger Venstres udviklingsordfører Jakob Ellemann-Jensen (V), efter at udviklingsminister Christian Friis Bach (R) ifølge Berlingske vil udvide den danske bistand til det forarmede land på Afrikas Horn med 300 millioner kroner.

»Det er til stor frustration hos danske søfolk og soldater, at man opbringer skibe og fanger pirater, som man så er nødt til at sætte fri, fordi der ikke er nogen myndighed til at retsforfølge og fængsle dem,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Han mener, at udviklingsministeren bør stille krav til de somaliske myndigheder om, at de skal sikre, at der sker retsforfølgelse.

»Jeg anerkender i den grad behovet for hjælp til Somalia, og selv om det er et risikabelt projekt, skal det ikke afholde os fra at gøre det, men det skal suppleres med krav, der understøtter vores indsats iøvrigt,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Udviklingsministeren siger til Berlingske, at han vil indgå en »kontrakt,« der indeholder kontante krav til Somalias regering. Jakob Ellemann-Jensen vil spørge ministeren om, hvad kontrakten indeholder og hvilke kontrolinstanser, der skal sikre, at hjælpen kommer befolkningen til gode.

»Vi skal være klar til at gribe ind, hvis pengene ryger de forkerte steder hen, og vi konstaterer korruption. Erfaringerne er ikke så gode, så vi skal sikre kontrol med pengene,« siger Ellemann-Jensen.

Danmark har fra 2012 og til og med 2014 afsat 600 millioner kroner, og dertil kommer tilsagnet fra Friis Bach om ekstra 300 millioner kroner fra 2015-2017.