V: Skifergas kan blive afgørende for Europas energiforsyning

Venstres miljøordfører ser store perspektiver i at hente skifergas op fra den danske undergrund, men vil afvente endelige analyser, før den endelige beslutning skal tages.

Byrådet i Frederikshavn skulle onsdag aften beslutte om de ville give tilladelse til prøveboring efter skifergas i kommunen. Før byrådsmødets start var der demonstration mod skifergas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skifergas i den danske undergrund kan komme til at spille en vigtig rolle for Europas energiforsyning. Det mener Venstres miljøordfører Henrik Høegh (V), der ser frem til at se resultatet af den første prøveboring, som Frederikshavn Byråd onsdag gav tilladelse til.

»Jeg betragter det her som en prøveboring, hvor man får analyser af risici ved at udvinde skifergas. Det vil jeg godt se, inden vi giver grønt lys,« siger Venstres miljøordfører.

»Men omvendt vil jeg også sige, at hvis der i Danmarks undergrund er en væsentlig del af Europas energibehov, så er der nok ikke nogen tvivl om, at vi af hensyn til forsyningssikkerheden skal gennemgå det grundigt med hensyn til hvilke krav, vi stiller i forhold til at udnytte den her energi. Men det er helt på de vilkår, at vi får nogle betryggende analyser af de her fracking-metoder,« siger Henrik Høegh med henvisning til den omstridte metode, der bruges til at hente gassen op med.

Miljøorganisationen Greenpeace mener, at fracking-metoden giver risiko for, at grundvandet forurenes under gassens vej op til overfladen.

»Med den fokus, der er på energi, ikke mindst efter Ukraine-krisen, og Europas egen forsyningssikkerhed, så er det vigtigt, at vi får foretaget en prøveboring. Så skal vi lære mest muligt af det og finde ud af, om det er muligt at hente gassen op i Danmark og ud fra hvilke kriterier,« siger Henrik Høegh, der endnu ikke vil vurdere, om skifergas kan blive et dansk eksporteventyr.

»Jeg vil ikke få dollartegn i øjnene. Nu vil jeg se den her prøveboring og se nogle vurderinger af hvilke miljørisici, vi løber. Så tager vi stilling til, om vi skal være jubelentusiaster, eller det er for risikabelt,« siger Henrik Høegh.

Folketingets miljøudvalg planlægger til september en tur til Polen for at høre om erfaringerne med skifergas.

»Vi forsøger at blive bedre skolet og klar til, hvis vi skal træffe de her beslutninger,« siger Henrik Høegh.

Hvis det viser sig, at der er noget at komme efter i den nordjyske undergrund, er det staten, der skal give den endelige tilladelse til at udvinde skifergassen.