V: Russisk trussel om atomangreb er »dybt malplaceret«

Hos Venstre lyder der hård kritik af Ruslands ambassadørs debatindlæg i Jyllands-Posten, hvor ambassadøren skriver, at danske krigsskibe bliver mål for russiske atommissiler, hvis vi slutter os til Natos missilskjold.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er en helt unødvendig voldsom retorik, der bliver brugt af den russiske ambassadør mod Danmark, og jeg kan bare sige, at det er ikke noget, vi i Venstre lader os skræmme af.«

Sådan lyder reaktionen fra Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen (V) på et debatindlæg i Jyllands-Posten fra den russiske ambassadør, Mikhail Vanin.

I indlægget advarer ambassadøren om, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilforsvar. Det falder ikke i god jord hos Venstre.

»Jeg synes, det er et indlæg, der bærer præg af en ekstrem hård retorik over for Danmark, og det, synes jeg, er dybt malplaceret, for dansk udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik bliver ikke dikteret af Kreml, den bliver ført på Christiansborg,« siger Troels Lund Poulsen.

I Indlægget skriver Mikhail Vanin helt præcist:

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler. Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning - jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem.«

Troels Lund Poulsen mener ikke debatindlægget er tilfældigt.

»Det et er en del af en større russisk strategi. En af årsagerne til, at det kommer nu, kan være, at vi netop i denne uge på europæisk plan har diskuteret, om vi skal fortsætte de hårde sanktioner mod Rusland i forhold til landets ageren i Ukraine,« siger han.

Forsvarsordføreren mener, debatindlægget skal tages alvorligt, da det viser noget om styret i Rusland. Desuden kalder det på en grundig analyse af Danmark trusselsbillede, inden der skal forhandles et nyt forsvarsforlig på plads i 2017.