V: Regeringens integrationsudspil mangler kløer

Venstre er enige i dele af regeringens integrationsudspil, som fremlægges onsdag formiddag, men der mangler i blå optik stadig en vigtig del: Et økonomisk incitament for den enkelte flygtning og indvandrer til at tage et arbejde.

Integrationsordfører Martin Geertsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom regeringen først fremlægger sit integrationsudspil onsdag formiddag, er Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen (V), klar med sin foreløbige dom: Der er gode takter, men udspillet mangler kløer til for alvor at kunne få flere flygtninge og indvandrere i job.

»Det var en stor tiger, der sprang op - og så kom der en lille mis ned. For der mangler simpelthen noget. Fint nok med øgede incitamenter til kommunerne - vi må have boret ud, hvad det nærmere betyder - men der mangler hele den anden halvdel: Nemlig øget incitament for den enkelte til at tage sig et arbejde,« siger han.

Regeringens integrationsudspil har ifølge Politiken og DR Nyheder til formål at få 30.000 flere ud på arbejdsmarkedet i løbet af to år. Det skal blandt andet ske ved at ændre den kommunale refusionsordning, så det vil give bonus for kommunerne at få en flygtning i nyttejob, arbejde med løntilskud eller i virksomhedspraktik.

Og så langt er Venstre enige:

»Hvis ikke-vestlige flygtninge og indvandrere var i arbejde i lige så høj grad som vestlige indvandrere, så ville vi have 17 milliarder kroner mere til alle mulige andre gode formål. Vi ved historisk, at det med gulerod og incitamenter er med til at øge produktiviteten. Så vi bliver nødt til at have nogle incitamenter, der gør, at kommunerne øger produktiviteten - at de får nogle flere mennesker i arbejde for de samme penge,« siger Martin Geertsen.

Men Venstre vil ikke kun give kommunerne en økonomisk belønning - hver enkelt flygtning eller indvandrer skal også opleve et større incitament fra at gå fra forsørgelse til arbejde, pointerer Martin Geertsen:

»Vi bliver nødt til at indføre en moderne form for starthjælp, så den enkelte har en større motivation for at finde sig et arbejde.«

Samtidig bryder Venstre-ordføreren sig ikke om, at regeringen angiveligt vil afsætte 44 millioner kroner til de kommunale jobcentre.

»Det er sådan set ikke penge, der mangler i det her system. Kommunerne bruger jo i forvejen milliarder af kroner om året på integration. Så det, der er brug for, er et øget økonomisk incitament til at få bragt nogle flere folk i arbejde,« siger Martin Geertsen.

Udspillet præsenteres onsdag klokken 11 af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og integrationsminister Manu Sareen (R).