V: Regeringens el-biludspil er endnu en ubetalt regning

Det løser intet, at finansieringen af regeringens afgiftsfritagelse for el-biler først skal findes på næste års finanslov, mener Venstre.

Læs mere
Fold sammen

Regeringens afgiftsfritagelse for el-biler til og med 2016 er endnu et eksempel på en uholdbar løsning, der skubber regningen ud i fremtiden og lader det tilbage i det uvisse, hvem der kommer til at skulle betale for beslutningen.

Sådan lyder det fra Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen (V), efter regeringen onsdag besluttede at forlænge afgiftsfritagelsen for de elektriske drevne køretøjer med et år. Finansieringen, 300 millioner kroner, er sat af på næste års finanslov, hvilket betyder, at forlængelsen skal vedtages af den regering, der får magten efter det kommende valg. Det lugter af ansvarsfralæggelse, mener Venstre.

»Det er en ikke-løsning, som regeringen er kommet med igen og endnu en regning, som regeringen skubber foran sig. Der er brug for klarhed og sikkerhed på området, og et forslag fra regeringen om, at man finder en god løsning, om end ikke i morgen, så efter valget, det har ingen gang på jorden. Det her skal lægges oven i utallige regninger, som regeringen skubber ud i fremtiden. Det gælder terrorpakken og ungdomskriminatitetsudspillet bare for at nævne enkelte eksempler,« siger Torsten Schack Pedersen.

Det var del af SRSFs regeringsgrundlag at arbejde for en større omlægning, der skulle fremme salget af el-biler. Men det har været vanskeligt at finde fælles politisk fodslag, hvilket har fået flere branchefolk til at advare om, at hele el-bilbranchen risikerede at kollapse økonomisk, så længe usikkerheden står på.

Det fik onsdag Skatteministeriet til at annoncere, at man med forslaget vil forlænge afgiftsfritagelsen for el- og brintbiler til og med 2016, og at der sker for at skabe »arbejdsro«, mens man finder en langsigtet løsning.

Torsten Schack Pedersen mener dog ikke, at branchen får arbejdsro med en lappeløsning.

»Vi vil meget gerne forhandle med regeringen om dette, men vi betragter det ikke som en løsning, at man finder pengene senere. Branchen er også ude at sige, at dette ikke er nogen færdig løsning, idet pengene ikke er fundet. Det er dybt useriøst,« siger Torsten Schack Pedersen.