V: Regeringen maler et skønmaleri af psykiatrien

De på papiret faldende ventetider i psykiatrien hænger slet ikke sammen med virkeligheden, hvor patienter efter første kontakt med systemet bliver parkeret på ventelister, siger Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde.

Regeringen oversælger resultaterne i psykiatrien, når den påpeger, at der er faldende ventetider i psykiatrien. For selv om det er rigtigt på papiret, så stemmer billedet ikke overens med virkeligheden.

Sådan lyder det fra Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V). Udmeldingen kommer, efter psykisk syge, pårørende og professionelle inden for psykiatrien over for Jyllands-Posten kritiserer, at psykisk syge kommer hurtigt ind til den første samtale med en psykiater eller psykolog, men derefter stopper processen, og der kan gå mange måneder, før systemet igen kan finde tid til patienten.

»Dette er endnu et eksempel på, at Socialdemokraterne mangler kontakt til virkeligheden. Man maler et skønmaleri, hvor alt ser ud til at gå fint, men faktum er, at nok falder ventetiderne i psykiatrien på papiret, men virkeligheden viser noget ganske andet,« siger Sophie Løhde til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

»Vi har en regering, der har travlt med at sige, at alt er fantastisk. Faktum er bare, når man taler med de mennesker, som det hele handler om, nemlig patienterne og de pårørende, så siger de samstemmigt, at skønmaleriet er helt væk fra virkeligheden. Der er alt for mange, der venter alt for længe, fordi de bliver taget ind til en hurtig første kontakt, og derefter parkeres de på en venteliste igen,« siger hun.

Statistikkerne viser, at ventetiden på den første kontakt med psykiatrien er faldet drastisk til under en måned og dermed er udredningsretten på 30 dage, der træder i kraft 1. september 2015, på papiret allerede opfyldt.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at statistikken har mangler, men han afviser over for Jyllands-Posten, at regeringen forsøger at tale resultaterne op. Den udmelding køber Sophie Løhde dog ikke, og hun pointerer, at psykiatrien er et af Venstres fokusområder.

»Jeg er optaget af problemerne i det virkelige Danmark, og ikke bare det Danmark du kender på papiret med sminkede tal. Venstre vil fokusere på psykiatrien, så vi får hurtigere udredninger og behandling. Jeg synes ikke, det er rimeligt, tallene kun ser pæne ud på papiret. Vi skal være bedre til at sikre og forbedre rettighederne i psykiatrien, sådan at patienter med psykiske lidelser kan få en hurtigere udredning og behandling,« siger Sophie Løhde.