V: Psykiske arbejdsskader er svære at dokumentere

Kun få får erstatning for psykiske arbejdsskader. Djøf vil have systemet revurderet, men Venstres arbejdsmiljøordfører mener, at der allerede er fokus på at løfte området.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun hver 20. ansøger får godkendt psykiske lidelser som arbejdsskade, og det får nu Djøf til at kræve et kursskifte i Arbejdsskadestyrelsen.

I Venstre erkender arbejdsmiljøordfører Peter Juel Jensen (V), at psykiske arbejdsskader er svære at bevise, men han påpeger, at det er et indsatsområde, man allerede gør meget for at løfte og sikre.

»Udfordringen med det psykiske arbejdsmiljø er, at det er utrolig svært at dokumentere, hvor skaden er opstået. Og da der også er tale om et skyldsspørgsmål, er vi tvunget til at sikre os, hvor skaden er opstået. Der er desværre mange, som har ondt i psyken og har problemer, der er opstået andre steder end på arbejdsmarkedet. Her kan pres på arbejdsmarkedet være det, som får læsset til at vælte,« siger han.

Peter Juel Jensen forstår godt, hvis folk bliver frustrerede, når deres anmeldelse ikke bliver anerkendt.

»Jeg tror, at alle, der føler sig uretfærdigt behandlet i et system, har meget svært ved at acceptere det. Men der skal placeres et skyldsspørgsmål, fordi der er nogen, der skal betale erstatningen, og derfor må vi sikre os, at skylden bliver placeret det rigtige sted,« siger V-ordføreren.

»Men det er også derfor, at vi har brugt meget energi på at komme med initiativer til forebyggelse og til at smidiggøre sagsgangene. Så, hvis man bliver syg af at gå på arbejde, får man erstatning. Men vi er i retssamfund, hvor vi er uskyldige, indtil andet er bevist, og derfor må der også være dokumentation for, hvordan skaden er opstået«.

Peter Juel Jensen understreger, at man fra politisk hold overvejer flere metoder til at sikre det psykiske arbejdsmiljø.

»Det er et indsatsområde, som vi har gjort enormt meget for at løfte og sikre. Men hvis Djøf har nogle gode måder til at lave en anden form for visitation i sådanne type sager, er det noget, vi i Venstre meget gerne vil høre. Fordi som sagt ingen skal blive syge af at gå på arbejde,« siger arbejdsmiljøordføreren.