V-profiler langer ud efter Støjbergs kurs om statsborgerskab

Markante stemmer i Venstre langer kraftigt ud efter integrationsminister Inger Støjbergs ageren i sagen om genbehandlingen af flere end 2.000 statsborgerskabssager.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har rørt på sig internt i Venstre, efter integrationsminister Inger Støjberg (V) tog beslutningen om at genbehandle tusindvis af ansøgninger om dansk statsborgerskab.

Sagerne om 2.500 udlændinge, der var stillet et dansk pas i udsigt, blev torsdag endnu en gang sendt i Indfødsretsudvalget, og det fik flere markante stemmer i Venstre til at reagere.

Tidligere minister og folketingsmedlem for Venstre Birthe Rønn Hornbech går i torsdagens Politiken kraftigt i rette med Inger Støjberg.

»For mig hører det ingen steder hjemme. Det kan man ikke tillade sig. Det er stillet dem i udsigt, og derfor skal man bare se at få den sag gjort færdig i Folketinget,« siger Birthe Rønn Hornbech, der har siddet på samme ministerpost som Støjberg, til avisen.

Udlændinge kan blive danske statsborgere, hvis de lever op til en række krav og efterfølgende bliver optaget på et lovforslag, der behandles af Folketinget to gange om året - i efteråret og foråret.

Lever man ikke op til kravene, kan Folketingets Indfødsretsudvalg give dispensation, og man kan dermed alligevel få et dansk pas.

Onsdag besluttede Inger Støjberg, at Indfødsretsudvalget skulle genbehandle 2.500 udlændinges sager, selv om de allerede er blevet behandlet og godkendt af et flertal i udvalget uden forbehold og blot venter på at blive optaget på lovforslaget.

Et flertal i udvalget vedtog så torsdag at fastholde dispensationen i de 2.500 sager, og den beslutning valgte Inger Støjberg at rette ind efter.

Men sagen har alligevel affødt kritiske røster, og foruden Birthe Rønn Hornbech er også folketingskandidat for Venstre Kåre Traberg Schmidt klar med en opsang til Inger Støjberg i torsdagens Information.

»Det har ingen gang på jord at gå ind og lave om på det, tidligere lovgivere har vedtaget. Det er simpelthen en tilsidesættelse af retslig tradition og et grundkrav for, at vi skal kunne have tillid til vores magthavere. Det handler om borgernes fundamentale retssikkerhed, som bliver krænket,« siger Kåre Traberg Schmidt til avisen.

Også medlem af Europa-Parlamentet for Venstre Jens Rohde undrer sig over Inger Støjbergs kurs.

»Vi har et fint princip i Danmark om, at vi ikke lovgiver med tilbagevirkende kraft, med mindre det er til gunst for dem, det berører,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Inger Støjberg oplyser, at regeringen nu vil arbejde for, at de 2.500 udlændinge kommer på et lovforslag. Hun understreger dog samtidig, at hun ikke er enig i Indfødsretsudvalgets afgørelse.