Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, er ikke kandidat til posten som ny landsformand i Den Danske Europabevægelse - en tværpolitisk organisation, der er erklæret pro-EU og arbejder for et demokratisk EU og et stadig stærkere fællesskab mellem de europæiske befolkninger.
Det fastslår Ellen Trane Nørby over for b.dk efter, at Europabevægelsens formand, Erik Boel, tidligere på ugen meddelte, at han går af efter 18 år som næstformand og senest landsformand.
- Jeg har ingen planer om at stille op. Jeg har haft det rigtigt fint med at være næstformand og har været aktiv i den proeuropæiske bevægelse i ti år, men det giver kasket-forvirring, hvis jeg er landsformand, siger Ellen Trane Nørby med henvisning til, at hun har en fremtrædende position i Venstre.
Ellen Trane Nørby afslører samtidig, at hun ikke umiddelbart har planer om at fortsætte som næstformand i Europabevægelsen, der ved flere lejligheder har kritiseret Folketingets partier for at svigte EU-projektet.
- Nej, jeg har ikke umiddelbart planer i den retning. Europabevægelsen er en tværpolitisk organisation, og der skal være en politisk balance. Hvis formanden er fra den ene fløj, skal næstformanden helst være fra den anden og omvendt. Desuden har Europabevægelsen brug for en næstformand, der har mere tid, end jeg har, siger Ellen Trane Nørby.
Hun varetager posten som landsformand, indtil medlemmerne den 6. april skal vælge en ny efter Erik Boel, der begrunder sin afgang med, at tiden er kommet, hvor der skal findes en efterfølger, »der kan bære faklen videre«.
- Det er en kæmpestor arv, som en ny landsformand skal løfte. Erik Boels indsats har været imponerende. Han er ikke gået efter de populære synspunkter. Han har jo blandt andet foreslået at nedlægge Nordisk Råd og argumenteret ivrigt for tyrkisk medlemskab af EU. Men Erik har også i den grad været med til at holde liv i Europadebatten, der er utrolig vigtig, siger Ellen Trane Nørby, der stikker ud som en af Venstres mest pro-europæiske politikere - ikke mindst efter Venstres landsmøde i midten af november, hvor tonen over for den europæiske union blev skærpet.
Forud for landsmødet havde netop Erik Boel sammen med Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde, i Berlingske skrevet en kronik, der fik Venstres ledelse helt op i det røde felt. I kronikken slog Boel og Rohde til lyd for, at det kriseramte EU bør have langt flere muskelkræfter end i dag. Især når det gælder udenrigspolitikken.
Men det er ikke Venstres politik og kronikken udløste derfor på landsmødet krisemøder mellem en række af Venstres topfolk og Jens Rohde.
Ikke desto mindre mener Venstre politiske ordfører, at Erik Boel efterlader en stort hul, og at Europabevægelsen har brug for en afløser, der er ligeså markant.
- Der er behov for at finde en stærk landsformand for Europabevægelsen. Det har debatten om EU brug for, påpeger Ellen Trane Nørby.