V-profil om Støjberg: Mellemøstligt at ville beskytte egne

Selv om man tilhører samme parti, skal der være lighed for loven, mener Venstres gruppeformand.

Ifølge den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen ville det være forkert, hvis der ikke var lighed for loven, selv om man sidder i samme parti. Derfor skal hans partifælle Inger Støjberg for en rigsret. Det fastslog Lauritzen torsdag i Folketingssalen. (Arkivfoto) Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) mener, at det er et udtryk for en »mellemøstlig retsopfattelse«, hvis man beskytter egne partifæller og ser igennem fingre med, hvis de har opført sig forkert.

Det siger han torsdag i Folketingssalen, hvor en kommende rigsretssag mod Inger Støjberg (V) for en »klart ulovlig« instruks bliver debatteret.

Formand Pernille Vermund (NB) mener, at der ikke bør rejses en rigsretssag mod Støjberg og forstår ikke, hvorfor størstedelen af hendes parti stemmer for en rigsretssag.

»I min verden har man tillid til sine egne, og det her er for mig at se en gigantisk mistillidserklæring,« siger Pernille Vermund.

Men ifølge den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen ville det være forkert, hvis der ikke var lighed for loven, selv om man sidder i samme parti.

»Jeg synes, det er udtryk for en mellemøstlig retsopfattelse, når man siger, at bare fordi det er en i familien, der er mistænkt for noget, så skal man ikke undersøge det nærmere. Der må man kigge på det grundlag, der ligger, og jeg ville ønske, at grundlagt var et andet,« siger Lauritzen.

Han er ked af sagen og håber på, at Støjberg bliver frifundet, hvis der er grundlag for det.

Lauritzen er gruppeformand og taler derfor på vegne af hele Venstre, hvoraf ni personer, herunder Støjberg, stemmer imod en rigsretssag.

På Twitter uddyber han sin holdning.

»Jeg har stor respekt for dem i min gruppe, der har valgt at stille sig frit, og deres argumentation handler ikke om at beskytte sine egne,« skriver han.

Sagen debatteres torsdag, og tirsdag i næste uge stemmes der om en rigsretssag, som givetvis vil blive den blot sjette i danmarkshistorien.

Støjberg var den ansvarlige minister, da der blev givet en "klart ulovlig" instruks om at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig.

/ritzau/