V-profil hopper til De Konservative: »Venstre er ikke længere det samme parti«

Venstrekvinden Britt Bager hopper nu over til De Konservative. Dermed mister Jakob Ellemann-Jensen en populær og central figur i sit parti, ligesom Venstre igen taber terræn til De Konservative i den interne konkurrence i blå blok. Britt Bager mener, at Venstre er blevet et smallere parti uden tilstrækkelig plads til borgerlige og nationale værdier. Samtidig har hun selv rykket sig og fokuserer i dag mere på familieværdier og konservative værdier, forklarer hun. Jakob Ellemann-Jensen ærgrer sig over beslutningen. Læs interview med Britt Bager her.

Venstres tidligere politiske ordfører Britt Bager skifter nu til Det Konservative Folkeparti. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jakob Ellemann-Jensen har måttet stå model til meget, siden han overtog formandsposten i Venstre. Nu må han vinke farvel til endnu et folketingsmedlem.

Tidligere politisk ordfører Britt Bager oplyser til Berlingske, at hun tirsdag formiddag har meddelt Venstres ledelse, at hun skifter til Det Konservative Folkeparti. Dermed taber Venstre endnu en gang momentum til De Konservative i kampen om at være det førende borgerlige parti på Christiansborg.

Britt Bager forklarer, at beslutningen langsomt har modnet sig hos hende det seneste halvandet år under Jakob Ellemann-Jensens ledelse af partiet. Hun mener, at Venstre har flyttet sig og ikke længere vægter de nationale, borgerlige værdier højt nok.

Samtidig har hun selv ændret sig og lægger i dag netop større vægt på konservative værdier og familieværdier, forklarer hun:

»Jeg er borgerlig, før jeg er liberal, men sådan ser jeg ikke Venstre længere. Venstre var tidligere et bredt og folkeligt parti, men er i dag et væsentligt smallere parti. Jeg var glad for at være i et parti, som kunne rumme både Jan E. Jørgensen og Inger Støjberg, men nu mangler det nationalkonservative ben. Det ændrer på balancen i partiet,« forklarer Britt Bager.

Hun henviser til et gammelt Søren Pind-citat om Venstre, hvor han har argumenteret for, at der findes tre strømninger: en liberal, en konservativ og en pragmatisk.

»Jeg har altid betragtet mig som pragmatiker, men der er ingen tvivl om, at jeg også indeholder noget konservativt. Derfor er jeg også ærgerlig over, at det nationalkonservative er forsvundet i Venstre,« siger Britt Bager.

Hun påpeger, at det ikke er en enkelt sag, som har været udslagsgivende for den dramatiske beslutning, men hun nævner dog flere politiske aftaler som eksempler på, hvad hun er frustreret over.

Hun mener, at Venstre til tider står for rigidt på skattestoppet ved eksempelvis at stå uden for politiforliget, blot fordi det bliver dyrere at anskaffe sig et nyt pas.

Samtidig undrer hun sig over, at Venstre i sidste måned indgik en aftale med S-regeringen, Radikale Venstre og Liberal Alliance om hjemrejsesamtaler for udlændinge.

»Det virker besynderligt, at vi skal lave udlændingepolitik med De Radikale, mens Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og De Konservative står udenfor. Det forstår jeg simpelthen ikke,« siger Britt Bager.

Der var en, der var to, der var tre …

I denne valgperiode har Jakob Ellemann-Jensen også måttet vinke farvel til partiets tidligere formand Lars Løkke Rasmussen, som blev løsgænger efter et opslidende magtopgør i partiet.

Marcus Knuth forlod Venstre for at forfølge en strammere udlændingepolitik hos De Konservative, og senest blev tidligere næstformand Inger Støjberg løsgænger, efter at et flertal i folketingsgruppen stemte for en rigsretssag mod hende.

Britt Bager har gjort kometkarriere i Venstre. Hun blev valgt til Folketinget første gang i 2015 og blev allerede politisk ordfører i 2018. Britt Bager er uddannet jurist, men har også haft en karriere som stewardesse i SAS. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

Britt Bager er dog på ingen måde en marginaliseret politiker i Venstre. Hun er tidligere politisk ordfører og statsrevisor. Hun har pæne personlige stemmetal ved valgene og fungerer i dag som partiets kultur- og medieordfører.

Hun peger dog på, at der også har været flere »trælse« episoder internt i partiet, som har gjort beslutningen nemmere. Hun afviser dog at gå ned i konkrete detaljer med oplevelserne.

»Jeg har ikke tænkt mig at smække med døren til partiet. Jeg lukker den lige så stille i og åbner en ny,« forklarer Britt Bager.

Kan du ikke uddybe, hvad det er for nogle interne processer i Venstre, som har været trælse?

»Lad mig formulere det på denne måde. Når jeg glæder mig til at komme til De Konservative, så er det, fordi jeg glæder mig til at komme over til en harmonisk folketingsgruppe, hvor jeg fornemmer, at Søren Papes ledelsesstil giver et frirum til, at man kan agere selvstændigt, og hvor folketingsgruppen har det godt med hinanden. Jeg glæder mig til at træde ind i en gruppe med en anden arbejdskultur,« siger hun.

Britt Bager, snart medlem af De Konservatives folketingsgruppe

»Jeg fornemmer, at Søren Papes ledelsesstil giver et frirum til, at man kan agere selvstændigt, og hvor folketingsgruppen har det godt med hinanden.«


Var konservativ som ung

Da Britt Bager læste jura på Aarhus Universitet i begyndelsen af dette årtusinde, var hun samtidig medlem af studenterforeningen Konservative Jurister (i dag Foreningen for Borgerlige Jurister, red), som hører under Konservative Studenter. I første omgang begyndte hun dog sin landspolitiske karriere i Venstre, hvor hun blev folketingskandidat i 2013 i Favrskovkredsen i Østjylland.

Senest har Britt Bager flyttet bopæl fra Københavns Kommune og til den konservative højborg i Gentofte, hvor hun er imponeret over, hvor veldrevet en kommune borgmester Hans Toft (K) står i spidsen for.

»Der er sket meget i mit liv, siden jeg for alvor gik ind i politik. Jeg er blevet mor to gange, senest til en dreng på seks måneder, og jeg er i dag familiemenneske helt ind til benet. Vores kristne kulturarv og vores mærkedage betyder meget for mig som familiemenneske, men det gjorde det ikke for ti år siden. Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her er den rigtige vej at gå for mig, men det har taget et stykke tid at nå til den erkendelse,« forklarer Britt Bager.

Venstres tidligere politiske ordfører Britt Bager skifter til De Konservative. Hun peger blandt andet på, at hun er flyttet fra Københavns Kommune og til Gentofte, hvor hun er imponeret over, hvor veldrevet en kommune borgmester Hans Toft (K) står i spidsen for. Her er hun fotograferet i Øregaardsparken nær sit hjem i Hellerup. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

Dyret på savannen

Mange konservative har i årtier kigget med vemod tilbage mod velmagtsdagene under Poul Schlüters regeringer i 1980erne, og de har hungret efter at ændre på styrkeforholdene i blå blok. For første gang i mands minde har de grund til optimisme.

Jakob Ellemann-Jensen har haft svært ved at få greb om magten i Venstre, mens den joviale Søren Pape Poulsen og Det Konservative Folkeparti tordner frem i meningsmålingerne.

Udviklingen har været så udtalt, at Jakob Ellemann-Jensen har måttet understrege, at han er »det store dyr på savannen« i blå blok.

Britt Bager afviser dog, at hun skifter til De Konservative på grund af bedre politiske muligheder i et parti i fremdrift.

»Jeg er glad for, at du spørger. Mit mandat i Venstre er ikke i fare, og det har ikke haft nogen betydning for mit valg, at jeg ville være en del af et vinderhold. Det er en satset beslutning for mit vedkommende. Der er maksimum to år til næste valg, og jeg skal til at finde en ny kreds i et nyt parti – måske i et område, hvor jeg ikke er så kendt. Det havde i virkeligheden været meget nemmere for mig at blive i Venstre. Det havde bare ikke været rigtigt,« siger Britt Bager.

Svigter du ikke de vælgere, som stemte på dig i forventning om, at du skulle repræsentere Venstre?

»Det er der nok nogle, som vil synes. Men der er nok også nogle af de vælgere, som stemte på mig, som nu er skiftet til De Konservative, og som derfor synes, det er en god beslutning. Jeg har været på en rejse og har ændret mig, men det har Venstre også. Venstre er ikke længere det samme parti, som da jeg stillede op i 2019.«

På Twitter skriver Jakob Ellemann-Jensen, at han ærgrer sig over Britt Bagers beslutning.

»Vores politik ligger fast. Vi er et borgerligt-liberalt parti, men jeg kan læse, at Britt har flyttet sig og i dag ser sig som konservativ. Jeg ønsker Britt god vind fremover,« skriver Venstres formand.

Opdateret klokken 10.32 med en kort kommentar fra Jakob Ellemann-Jensen

Artiklen er desuden opdateret klokken 12.31, så det ikke længere fremgår, at Konservative Jurister hører under Konservativ Ungdom. Det hører under Konservative Studenter.

Venstres tidligere politiske ordfører Britt Bager fotograferet i Øregaardsparken i Hellerup. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere