V-profil: Grænsekontrol ubehagelig for os som danskere

Venstres Britta Schall Holberg er dybt kritisk overfor aftalen mellem VK og Dansk Folkeparti om grænsekontrol.

Venstres Britta Schall Holberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark sender helt forkerte og skadelige signaler med indførslen af permanent toldkontrol ved de danske grænser. Det er budskabet fra Venstres mangeårige folketingsmedlem og tidligere minister Britta Schall Holberg, der er overordentlig bekymret for udviklingen. 

- Jeg er utrolig ked af det signal, der bliver sendt med den ordning. Og jeg er fuldstændig ligeglad med, hvordan det bliver udformet. Den reaktion, der kommer udefra, er så ubehagelig for os som danskere. Det har jeg givet udtryk for lige fra starten. Jeg er så ked af det, siger Britta Schall Holberg til b.dk. 

Hun påpeger, at det tilmed er en helt forkert måde at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet på. Det er ellers præcist det, der er meningen med aftalen. 

- Det er de forkerte midler, man tager i brug, hvis det er kriminalitet, man vil stoppe. Det kommer vi ikke til livs uden et forstærket politisamarbejde i Europa. Men det har Danmark jo meldt sig ud af. Og det er her, problemet ligger. Det er ikke ved grænsekontrollen. Men nogle af de partier, der er mest optagede af det her grænseværk, har jo selv været med til at melde os ud af det europæiske politisamarbejde, siger hun. 

- Den internationale kriminalitet rammer alle lande. Det er derfor man har lavet politisamarbejdet. Og vi kan jo ikke ligge som en ø. Men så kommer den her grænsekontrol, som lægger endnu en sten til opfattelsen af, at vi er et land, der vil klare sig selv og helst vil være fri for noget som helst, siger Brita Schall Holberg. 

Så det du siger er, at vi har brug for et tættere samarbejde i Europa, og nu går vi den stik modsatte vej?

- Jeg kan da godt være bekymret for fremtiden. Jeg er så gammel, at jeg har været med til at drømme om, at Europa stod sammen, og at vi kunne arbejde sammen på tværs af grænserne. Det her er udtryk for det durk modsatte, siger Britta Schall Holberg. 

Hun mener, at den udvikling og højredrejning, der sker i Europa i øjeblikket, er direkte i modstrid imod de politikske intentioner og drømme politikerne havde, da man opbyggede det fælles europæisk samarbejde. 

Og her bidrager Danmark godt med den udvikling, vi er inde i?

- Ja, det synes jeg.

INFOshop: 2020-planer deler danskerne