V-profil forsøgte at skjule sandheden, da han tog orlov fra Folketinget

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere Venstre-komet Jakob Engel-Schmidt skjulte sandheden om sit misbrug for Venstre-ledelsen sidste efterår.

BT erfarer, at flere i partiet har prøvet at tage fat i ham tidligere i forløbet, men han fortalte ikke, hvad der virkelig skete den sommeraften i juli sidste år, da han blev stoppet af politiet.

Jakob Engel-Schmidt blev stoppet af politiet på grund af en defekt baglygte på bilen. En blodprøve afslørede senere spor af kokain i blodet, og han besluttede at tage orlov fra Folketinget. Den 34-årige politiker sagde i den forbindelse ikke et ord om, at han var blevet knaldet for narko. I stedet begrundede han sin overraskende beslutning med, at han ønskede at stoppe i politik for at genoptage en lovende karriere i det private erhvervsliv.

Venstres gruppeformand, Søren Gade, siger nu, at det havde været godt, hvis Jakob Engel-Schmidt i september havde fortalt ham sandheden om, hvorfor han søgte om orlov og stoppede i politik.

»Da han tog sin orlov, var det her ikke en debat, jeg tog med Jakob. På det tidspunkt anede jeg ikke, at det måske var det, der lå til grund. Det ville jeg gerne have vidst,« siger Søren Gade.

Tirsdag aften gik Jakob Engel-Schmidt til bekendelse på Facebook og indrømmede, at han har været »et kæmpe fjols«.

»Det er på alle måder fuldstændig uacceptabelt. Jeg havde ikke sat mig ind i en bil, hvis jeg vidste, at jeg ikke kunne køre. Det er ingen undskyldning – jeg skulle have tænkt mig om.«

BT var i går i SMS-kontakt med Jakob Engel-Schmidt, men han ønskede ikke at stille op til et interview eller at kommentere sagen overhovedet.

»Jeg kan ikke tale i dag desværre. Er slået ud af det hele,« skriver Jakob Engel-Schmidt i en SMS til BT.

Tirsdag aften kom det frem, at Venstre-profilen, der i øjeblikket holder orlov fra Folketinget for at være direktør på ungdomsuddannelsen Niels Brock, er blevet taget af politiet for at køre bil med ulovlige stoffer i blodet. Han er nu blevet frakendt kørekortet i tre år og har fået en bøde. Ifølge døgnrapporten, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, fattede politiet mistanke til folketingsmedlemmet, da de stoppede ham på grund af en lygtefejl på Lyngbyvejen 4. juli sidste år.

»Føreren af kørtøjet havde en meget atypisk og mistankepådragende adfærd. Han nægtede at deltage i både en udåndingsprøve og en narkometertest, og blev derfor 0.43 erklæret anholdt,« hedder det i døgnrapporten.

»Jeg mener, at det bliver meget svært for ham at komme tilbage og udføre politisk arbejde, hvor det ikke vil ligge som en dyne over det hele,« siger Søren Gade.

»Jeg er ked af det på Jakobs vegne. Jeg skal understrege, at vi som parti rigtigt gerne vil hjælpe Jakob med de problemer han står i nu. Jeg kan kun tage afstand fra det, han har gjort. Vi sidder herinde i Folketinget og lovgiver om spirituskørsel og narkokørsel og andre ting. Vi måles på en anden vægt, og sådan skal det være, når vi sidder og lovgiver om andres liv.«

Gade forklarer, at han for noget tid siden hørte et rygte om, at Jakob Engel-Schmidt var blevet stoppet af politiet. Men ikke noget om, hvorfor politiet stoppede ham. Først tirsdag aften fik han at vide, at Jakob Engel-Schmidt havde fået frataget kørekortet.

Har I ikke et ansvar for at undersøge rygtet, når I hører det?

»Jo, det har vi så også gjort. Men det må Jakob selv svare på,« siger han og begrunder det med, at det er et internt anliggende, hvordan man reagerede på rygtet. Men der var ikke tale om, at Søren Gade udbad sig en forklaring fra Jakob Engel-Schmidt selv.

»Det har været min holdning lige fra start, at hvis han har et problem - og det har han - så skal han hjælpes. Sådan vil jeg også gerne have at andre reagerer, hvis det var mig,« siger gruppeformanden.

»Jakob har dummet sig, og det har en konsekvens. Narkokørsel er forbudt. Derfor har jeg svært ved at se, at han kan komme tilbage og genoptage sit arbejde i Folketinget. Men det er vigtigt for mig at sige, at han har et mandat, og at det er op til vælgerne at afgøre hans fremtid. Mit råd til ham er, at han går på sygeorlov og kommer i behandling. Det er ikke sådan, at Jakob ikke er et ordentligt menneske. Han har bare et problem. Mange i gruppen er påvirket af, at han er kommet så langt ud,« siger Søren Gade.

Har han misbrugt jeres tillid?

»Det må Jakob selv svare på,« siger han.

Gruppeformanden erkender, at han ikke har magt til at forhindre Jakob Engel-Schmidt i at genindtræde i Folketinget, hvis han selv ønsker det.

»Hvis han vil tilbage, kan jeg ikke gøre noget. Det er hans mandat. Jeg kan give ham et råd, og der er ingen tvivl om, at Jakob aldrig kan komme op i det gear, som han har været. Dette her vil skygge over alt, hvad han laver, og i sidste ende også skade Venstre,« siger Søren Gade.

Stemningen i Venstres folketingsgruppe var i går stærkt præget af nyheden om Jakob Engel-Schmidts personlige nedtur. Carl Holst var ked af det på hans partifælles vegne.

»Det er en trist sag. Jeg kender intet til de nærmere omstændigheder, men jeg har menneskelige følelser over for ham. Mine tanker går til Jakob. Jeg har det sådan, at de mennesker i min omgangskreds, der kommer galt af sted, har jeg følelser for, og jeg håber, at han kommer godt videre,« siger Carl Holst.