V: Prisstigning på vand ser meget voldsom ud

Venstres miljøordfører er overrasket over, at landets vandværker sender en uventet skatteregning på op mod fire milliarder kroner videre til virksomheder og forbrugere. LA kalder det en skandale.

Det er ikke med Venstres gode vilje, at landets vandværker skal til at kræve fire milliarder kroner ekstra op hos forbrugerne.

Det siger Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), efter nye beregninger har vist, at vandværkerne har udsigt til en uventet skatteregning på op mod fire milliarder kroner.

»Det her ser meget voldsomt ud, og det ligger uden for det, som politikerne aftalte i 2009. Derfor har vi stillet en række spørgsmål til ministeren, som vi ser frem til at få belyst,« siger Henrik Høegh.

Partierne bag den såkaldte vandsektorlov, der blev indgået i 2009, mødes onsdag eftermiddag for at drøfte en løsning på problemet. Ekstraregningen kommer, fordi Skat har vendt tommelfingeren nedad til den måde, som partierne bag loven besluttede at værdifastsætte vandselskaberne på.

»Skat har ikke accepteret den beregningsmodel, som politikerne lagde op til i 2009, og det er det, der giver den voldsomme ekstrabetaling for både borgere og virksomheder,« siger Henrik Høegh.

Han ser ikke nogen umiddelbar løsning på problemet, og han »vil godt lige afvente mødet, inden vi er helt klare i spyttet«.

Hos Liberal Alliance, der som det eneste parti ikke har et medansvar for vandsektorloven, kalder miljøordfører Villum Christensen (LA) loven for et »bureaukratisk monster« og for »skandaløs«.

»Det var ellers meningen med oprettelsen af selskaberne, at man skulle spare op mod en milliard, men det viser sig nu, at det er gået lige modsat. Forbrugerne og virksomhederne står over for til at skulle betale en ekstraregning på op mod fire milliarder kroner. Det er ikke i orden, og i Liberal Alliance har vi derfor fra starten af været imod vandsektorloven og den djøfisering den indebærer,« siger Villum Christensen i en skriftlig kommentar.

Han mener, at loven bør rulles tilbage, og partierne må begynde forfra.