V-politiker: Det er vigtigt også at kritisere etniske danskere

Inger Støjberg har skabt stor debat med sin Facebook-opdatering om en tur i biografen, der blev forstyrret af indvandrerdrenge. Det er vigtigt at være klar til også at kritisere etniske danskere, påpeger partifælle.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er helt i orden, at Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), påtaler »en flok indvandrerdrenge« og deres generende adfærd under en biograftur tirsdag aften. Det mener Venstre-politiker Jakob Engel-Schmidt (V), der sidder i Udvalget for Udlændinge og Integrationspolitik.

»Hvis det er tre nydanskere, der har gjort det, er der ikke noget faktuelt forkert i at skrive det. Så længe man næste gang, der er tre etniske danskere, der gør det samme, også skriver det,« siger han.

Inger Støjbergs Facebook-opdatering har skabt stor debat, og den politiske ordfører beskyldes for at generalisere, fordi hun skriver »I bor i Danmark«, og at hun »hellere end gerne« vil give drengene en chance - men at de får det »rigtig svært«, hvis de »fortsætter på samme måde«.

Adspurgt om Jakob Engel-Schmidt også mener, at Inger Støjberg generaliserer, svarer han:

»Jeg har ikke læst hele debatsporet. Men ud fra det: Nej. Det eneste, jeg vil sige, er, at når man skriver om sådan et eksempel, så skal man selvfølgelig også være klar til at skrive om de andre eksempler, hvor det ikke er indvandrere.«

»For der er heldigvis masser af nydanskere og efterkommere, der gør det fantastisk herhjemme. Og det skal ikke være sådan, at de bliver taget til indtægt for noget, de ikke har noget med at gøre.«

Han henviser til, at han selv i flere tilfælde har påtalt dårlig opførsel i det offentlige rum - både når det har været etniske danskere, der har skabt problemer, og når det har været indvandrere.

»Det vigtige er, at man gør det ligegyldigt hvem, det er, der opfører sig grimt og upassende i det offentlige rum,« tilføjer Jakob Engel-Schmidt.

Samme toner lyder fra Venstres EU-ordfører, Jakob Ellemann-Jensen (V), der understreger, at han ikke har nogen kommentar til Støjbergs statusopdatering.

»Jeg synes generelt, at vi skal blive bedre til at tage hensyn til hinanden - og det gælder både, når vi er i biografen, og når man er alle andre steder. Det kan man godt italesætte engang imellem,« siger han.

Adspurgt om det i den forbindelse er vigtigt at nævne, om det er indvandrere eller etniske danskere, der opfører sig dårligt, lyder Jakob Ellemann-Jensens svar:

»Jeg synes, det er vigtigt at fokusere på, at mennesker skal tage hensyn. Jeg deler ikke folk op, jeg taler om mennesker.«

Modsat Jakob Ellemann-Jensen vil Venstres tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) gerne kommentere Støjbergs udmelding. Over for Politiken siger Venstre-veteranen, at hun er »totalt uenig«, hvis det er et angreb på indvandrere, som det i hendes øjne ser ud til at være.

»Som værtsfolk bør vi vise det gode eksempel, det gør vi ikke altid,« siger Birthe Rønn Hornbech med henvisning til, at hun mener, at også alt for mange etnisk danske unge opfører sig dårligt.

Berlingske Nyhedsbureau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg.