V: Partistøtte-opgør spænder ben for de borgerlige partier

Regeringens oplæg til en reform af partistøttereglerne går ensidigt efter at spænde ben for de borgerlige partier, lyder kritikken fra Venstres næstformand, Kristian Jensen.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) vil have mere gennemsigtige regler for støtte til partierne. Arkivfoto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens udspil til større åbenhed om den økonomiske støtte til partier og folketingsmedlemmer er et direkte angreb på de borgerlige partier.

Sådan lyder det fra Venstres næstformand, Kristian Jensen (V), der mener, at økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) med sit udspil til en reform af partistøttereglerne bevidst går efter at »spænde ben« for de borgerlige partier.

»Jeg synes, det er udmærket at gå efter mere åbenhed, men jeg kan ikke forstå, at man lægger et udspil frem, der er så politisk skævt. Man går målrettet efter de borgerlige partiers måde at finansiere deres aktivitet, mens man overhovedet ikke rører de røde partiers måde at finansiere på,« siger Kristian Jensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Udspillet fra Morten Østergaard skal gøre op med den lukkethed omkring den økonomiske støtte til landets politikere, som blandt andre Europarådets vagthund mod korruption, Greco, har kritiseret. Regeringens opgør med de udskældte partistøtteregler kommer på baggrund af en række anbefalinger fra et ekspertudvalg, der i et år har kigget på, hvordan der kan skabes øget gennemsigtighed om politikernes sponsorkroner.

Regeringens udspil lægger op til fuld åbenhed om private donationer helt ned til 10.000 kroner, hvilket er en halvering i forhold til i dag, hvor bagatelgrænsen er på 20.000 kroner. Det vil betyde, at vælgerne skal kunne se, om en politiker har modtaget eksempelvis 12.000 kroner eller 120.000 kroner fra en donor, skriver Berlingske onsdag.

Samtidig skal private donationer i et vist omfang modregnes i den offentlige støtte til partierne.

»Man kan frygte, at det er et forsøg på at ruste sig til valgkamp, at de vil begrænse vores måde at samle støtte ind på uden at ville gøre noget ved deres egen måde at finansiere aktivitet på,« siger Kristian Jensen.

Han anfægter især, at udspillet fra økonomi- og indenrigsministeren ikke lægger op til at få den indirekte støtte fra eksempelvis fagbevægelsen til de røde partier frem i lyset. En støtte, der eksempelvis finder sted, når fagbevægelsen indrykker annoncer om et politisk emne.

Kristian Jensen understreger, at han ikke er imod åbenhed, men hvis de nuværende regler skal laves om, bør man ifølge Venstres næstformand også adressere den indirekte støtte til partierne.

»Jeg er ikke imod åbenhed, men imod at regeringen ikke gør noget ved de skjulte støttemillioner, som de røde partier får fra fagbevægelsen eller den meget store indirekte støtte, der gives,« siger Kristian Jensen, der mener, at det nuværende udspil er »et benspænd for de borgerlige partier«.

Senere onsdag bliver ekspertudvalgets anbefalinger til øget åbenhed om partistøtten præsenteret.