V-ordfører har en »eksamensdag i fuldt pensum« og et angreb på S i sin kalender

Venstres Jakob Ellemann-Jensen debuterer som sit partis forsvarer, når Folketinget tager hul på afslutningsdebatten. Fra sin formandsstol savner Pia Kjærsgaard sin tid som DFs repræsentant i selvsamme debat.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, han skal stå der.

Og det er heller ikke første gang, han kommer under politisk beskydning på netop den plads.

Men alligevel er det ikke business as usual, når Venstres Jakob Ellemann-Jensen onsdag tager de få skridt op på Folketingets talerstol og ser ned på sine kollegaer i salen.

Her skal han nemlig for første gang som politisk ordfører for sit parti tage del i den traditionsrige afslutningsdebat, hvor partiernes politiske ordførere krydser klinger og diskuterer politiske stridigheder fra det forgange år.

Og hvor han både skal forklare og forsvare regeringens politiske retning.

Jakob Ellemann-Jensen går på talerstolen, efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) indledningsvist har holdt en længere tale for hele Folketinget om den »indenrigs- og udenrigspolitiske situation« herhjemme, som det bliver formuleret på Folketingets hjemmeside.

Fra talerstolen vil Ellemann-Jensen indlede med en ordførertale på omkring 10 minutter, og så begynder krydsforhøret ellers.

Møder med Løkke og ministre

Politiko.dk fangede tirsdag eftermiddag Ellemann til en kort snak om, hvordan man forbereder sig på både at skulle forsvare sin egen politik, men også på at skulle gå til de andre ordførere, der ligesom Ellemann skal på talerstolen i løbet af den traditionsrige maratondag.

Du har en travl dag i dag?

»Ja, det må man sige,« lyder det konstaterende fra Venstre-manden, som har haft sin tirsdagskalender fyldt.

Jakob Ellemann-Jensen forklarer således, hvordan han dagen igennem har været til både gruppemøde i partiet, og har mødtes med en række af regeringens ministre og særlige rådgivere for at få dannet sig et overblik over, hvad han og Venstre kan forvente sig af onsdagens debat, og »hvor der kan komme nogle spændende spørgsmål,« som han formulerer det.

Et spørgsmål til Socialdemokraterne

Venstres ordfører har ligeledes mødtes med statsministeren for at gennemgå, hvad de to skal fokusere på, når de hver især skal tale.

»Det var vi pudsigt nok enige om,« griner Jakob Ellemann.

Han forklarer samtidigt, hvordan forberedelserne med onsdagens debat i salen har fokus på to områder:

»Den enkle del bliver min egen tale, hvor jeg kan få talt om udvalgte resultater, som regeringen har opnået.«

»Dernæst handler det om at overveje, hvilke ting jeg kan blive spurgt ind til - og hvilke ting, jeg selv skal spørge de andre ordførere om,« siger han.

Da politiko.dk taler med ham tirsdag eftermiddag, er arbejdet med spørgsmål til de andre partiers repræsentanter ikke afsluttet endnu, men V-politikeren har dog allerede én ting på blokken, som han vil gå Socialdemokraterne på klingen med.

»Noget af det, som jeg selvfølgelig vil udtrykke en undren over, er, at meget af den politik, som Socialdemokraterne går rundt og bryster sig af i dag, er direkte modstridende med den politik, de førte, da de var i regering. Hvorfor førte man så den politik?«.

Kan du være mere konkret?

»Det er primært på udlændingeområdet. Et eksempel på det kunne være ham der...,« siger Jakob Ellemann-Jensen, men stopper sig selv midt i sætningen.

»Nej, den skal jeg nok lade være med at komme med nu,« griner Venstre-ordføreren.

»Uha, vi vil sætte et loft over«

Jakob Ellemann går dog med til at løfte sløret for det konkrete eksempel, som Socialdemokraterne altså kan forvente at få spørgsmål til, når partiet skal på talerstolen.

Det drejer sig om en sag, som for nyligt vakte stor opmærksomhed, hvor en syrisk krigsflygtning bosat i Esbjerg har fået tilladelse til at blive familiesammenført med hele 17 af sine 20 børn, som alle vil kunne udløse enten børnepenge eller ungeydelse.

Socialdemokraterne har kaldt det et »grotesk tilfælde« og har åbnet for genindføre et loft over, hvor mange børnepenge en familie må modtage.

Og der er vi tilbage ved Ellemanns undren.

»Hvis man er så meget imod, at man kan få børnepenge til 17 børn, hvorfor fjernede man så VK-regeringens loft over børnepenge, da man selv sad i regering? Nu står man og markedsfører sig selv med, at 'uha, vi vil sætte et loft over'. Ja, men det, I gjorde sidst i den forbindelse, var at fjerne loftet,« siger Ellemann med direkte hilsen til Socialdemokraterne.

Eksamensdag i fuldt pensum

Selvom han har stået på talerstolen og diskuteret politik et hav af gange, så er det stadig nyt at stå der som politisk ordfører under en afslutningsdebat, fortæller han.

»Jeg synes, det er spændende, og det er udfordrende. Det er en eksamensdag i fuldt pensum, så der er lidt at læse op på. Jeg mindes svagt en lærer, som i gymnasiet sagde, at eksamen var en festdag for den velforberedte,« siger han, inden han tilføjer:

»Jeg må hellere vende tilbage til bunkerne.«

Politiko.dk har desuden taget en snak med en politiker, som har prøvet at stå på talerstolen og svare på spørgsmål under en afslutningsdebat.

Pias hemmelighed

For Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, står særligt én debat som en tydeligt minde i den politiske dagbog. Den fandt sted i 2012, hvor Kjærsgaard gik på talerstolen med en hemmelighed, som kun få kendte.

»Det var min sidste store debat, hvor jeg vidste, jeg skulle gå af som formand for Dansk Folkeparti. Og det var ikke offentligt kendt, det var kun en meget lille kreds, der vidste det. Og det husker jeg tydeligt, for det var sidste gang, jeg optrådte på den måde,« siger hun.

»Jeg kan huske, jeg tænkte: 'nu giver jeg den altså gas, for det er sidste gang'. Og det gjorde jeg også, og det slap jeg rigtig godt fra. Folk kvitterede for det, da jeg kom ned,« siger formanden.

Kan du huske, hvem du var særligt i clinch med i den debat?

»Det var jeg med dem alle sammen. Det har jeg altid været. Jeg var knapt nok kommet på talerstolen, før de begyndte at trykke sig ind. Dengang ventede man ikke på, hvad jeg ville sige.«

Så du frem til at skulle have en skarp debat?

»Ja, jeg synes, det har været spændende hver gang, og jeg har altid haft sommerfugle i maven, selvom jeg har været så mange gange på talerstolen,« siger Pia Kjærsgaard og tilføjer:

»Jeg savner det også en lille smule, det vil jeg klart sige. Jeg sidder og taler lidt inden i mig selv, når jeg sidder på formandsstolen, mens en anden står og taler.«