V opfordrer til at se på norsk sorgbehandling til børn

I Danmark bør vi lade os inspirere af Norge, hvor børn og unge har en lovfæstet rettighed i forhold til støtte og sorgbehandling, mener Venstre.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er brug for en styrket indsats over for børn og unge, hvis forælder, bror eller søster er alvorligt syg. Det mener Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann (V), på baggrund af en ny undersøgelse, der viser, at børn på under fem år har en forøget risiko for at udvikle en alvorlig psykisk sygdom, hvis deres bror eller søster får kræft.

»I Norge har børn og unge en lovfæstet rettighed i forhold til støtte og sorgbehandling, hvis en forælder bliver alvorligt syg eller dør. Der mener jeg, at vi i Danmark godt kan lade os inspirere af den måde, som man har grebet tingene an på i Norge,« siger Jane Heitmann.

Hun mener, at søskende ofte er en overset gruppe. Derfor er det væsentligt, at der bliver skubbet på fra flere sider for at sikre, at der også bliver taget ordentligt hånd om de børn, som har en bror eller søster, der er ramt af en alvorlig sygdom.

»Dels er det vigtigt, at vi fra Christiansborgs side er opmærksomme på problematikken, og derfor vil jeg opfordre regeringen til at kigge på det lovmæssige grundlag, man har i Norge, og lade sig inspirere af det i forhold til en dansk model,« siger Jane Heitmann.

Hun peger desuden på vigtigheden af, at lærere, pædagoger og alle dem, der i øvrigt er omkring børnene, bliver gjort opmærksomme på, at det er vigtigt, de får talt med børnene om problemstillingen.

»Vi har alle sammen et ansvar for at spørge børnene om, hvordan det går derhjemme. Vi skal ikke være så berøringsangste,« siger psykiatriordføreren.

Forskere fra Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse har gennem nationale sygdomsregistre fulgt 13.000 søskende til børn, som blev behandlet for kræft fra 1975 til 2010. Studiet viser ifølge Kristeligt Dagblad, at søskende på under fem år har en øget risiko på 20 procent i forhold til andre børn for at udvikle en psykisk sygdom som skizofreni, angst eller personlighedsforstyrrelser senere i livet.

Hos Kræftens Bekæmpelse ønsker man sorgbearbejdelse integreret i lærernes og pædagogernes undervisning.

»Det burde være skrevet ind i loven, at man har det ansvar. Hvis det først er skrevet ind, er det en integreret del af arbejdet, og så bliver det ikke en ekstraopgave. Alene det vil nok styrke mulighederne for at hjælpe børnene så tidligt som muligt, for dybest set er det jo forebyggelse,« siger områdechef for OmSorg i Kræftens Bekæmpelse Per Bøge.