V om kønsopdelte svømmehaller: Svøm sammen - eller forlad landet

Det er udansk at kønsopdele i svømmehaller, og hvis man ikke vil acceptere den danske kultur omkring det, skal man finde sig et andet land at bo i, mener Venstre.

Venstre fortsatte søndag deres landsmøde i Herning Kongrescenter. Her ses politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen på talerstolen Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det er altså vigtigere at integrere mennesker, end det er at lære dem at svømme«.

Sådan lyder det fra Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen, efter svømmeklubber herhjemme er begyndt at tilbyde svømmetimer for muslimske piger med tildækkede vinduer, så drenge og mænd ikke kan se dem.

V-ordføreren mener, det er at »forgøgle« nydanskere og »stikke dem blår i øjnene«, når svømmeklubber tilbyder kønsopdelt svømmeundervisning.

Tiltaget er opstået, fordi muslimske piger ikke kan få lov af familien til at gå i svømmehallen, hvis det andet køn er til stede i svømmehallen.

»Man bilder folk ind, at Danmark er indrettet på en måde, som Danmark ikke er indrettet på. Det bidrager ikke positivt til integrationen. Vi har ligestilling i Danmark, og det indebærer, at mænd og kvinder kan gå i svømmehallen samtidig, uden at der er noget forkert i det,« siger Jakob Ellemann-Jensen og pointerer:

»Det er ikke dansk«.

Debatten er startet, efter Berlingske i onsdagens avis har talt med Hovedstadens Svømmeklub, hvor direktør i klubben Lars Sørensen fortæller, at de har haft stor succes med at få nydanske piger i alderen 5-12 år til at hoppe i vandet.

»Vi er gået fra nul til flere hundrede piger på tre år og er lykkedes med at få skabt et svømmetilbud til en målgruppe, som ellers er svær at få til at svømme på grund af religion,« siger Lars Sørensen.

»Vi har ligestilling, og det kan man ligeså godt acceptere«

Jakob Ellemann-Jensen, hvorfor er det ikke bedre at bøje lidt af, hvad angår forestillingerne om integration - og derved få flere til at troppe op i f.eks. svømmehallen?

»Det er ikke integration at bilde nogen ind, at Danmark er et andet samfund, end det er. Danmark er ikke et samfund, hvor vi har kønsopdelinger i svømmehaller. Vi har ligestilling, og det kan man ligeså godt acceptere,« siger han og påpeger:

»Hvis ikke man vil acceptere det, så er der masser af steder i verden, hvor der ikke er ligestilling. Så kan man jo slå sig ned der i stedet for«.

»Det er sympatisk, men det er ikke gennemtænkt«

VK-regeringen skrev selv for ti år siden i en handleplan, at man dengang bl.a. ville oprette 18 pigeklubber, fordi regeringen mente, at det var centralt for integrationen. Så her har I ændret holdning?

»Man gør ikke noget godt for integrationen ved at isolere mennesker. Integration indebærer, at man er sammen med mennesker, der er en del kulturen, som man skal integreres ind i. Så integration opnår du ikke ved isolering«.

Men bør vi ikke bare acceptere, at vi har forskellige kulturelle baggrunde?

»Jo. Vi skal i den grad acceptere, at vi har forskellige kulturelle baggrunde. Og man skal bestemt ikke tvinge mennesker til at spise noget, de ikke har lyst til. Men når det kommer til at indrette samfundsstrukturen ud fra et misforstået hensyn til andre kulturer, så begår vi altså en fejl,« siger han og forklarer, at han godt forstår sagens baggrund:

»Hvis du havde spurgt mig for 10 år siden, ville jeg sige, det var en god idé og et sympatisk forslag. Og jeg synes stadigvæk, det er sympatisk, men det er ikke gennemtænkt«.

»Argumentet har jeg meget svært ved at se«

Men flere folk, der arbejder med integrationen, siger, at det netop er vigtigt at få lavet nogle tiltag omkring kvinder, fordi det traditionelt er dem, der står for børneopdragelse og børnenes skolearbejde. Og ændrer man noget omkring kvinden, smitter det af på manden og børnene.

»Lige præcis derfor er det jo helt misforstået at bilde de kvinder ind, at vi accepterer den måde at opdele kønnene på og forbinde det med en risiko, at kønnene er sammen i Danmark. For det gør vi ikke. Det er ikke risikofyldt. Det er ikke noget forkert. Det er noget rigtigt, noget godt og noget nødvendigt. Og det er noget dansk«.

Tror du ikke bare, at det er første skridt. At desto mere de kommer i svømmehallen, desto mere åbner de måske op for at deltage i svømmeundervisning med det andet køn på sigt?

»Argumentet har jeg meget svært ved at se. For det er ikke den måde, at det foregår på«.

»Det er på en kunstig måde, som ikke afspejler, hvordan dansk foreningsliv er indrettet«

Hvad er forskellen på det her og så f.eks. landets fodboldhold, hvor 8-årige også er kønsopdelt?

»Undskyld mig, men det er stort set samtlige sportsgrene. For vi er forskellige i vores fysik, og du skal konkurrere på nogenlunde lige vilkår. Det er jo en sammenligning, der ikke rigtig holder vand. Men derfor kan drengene og pigerne godt spille på en bane ved siden af hinanden«.

Hvorfor kan de her piger ikke bare svømme sammen i stedet for at gøre det til noget mystisk? For er det ikke vigtigere, at de kommer ind i det danske foreningsliv ved at være i en svømmehal og på et svømmehold?

»Men det gør de jo ikke. Hvis du laver en kunstig skillelinje i foreningslivet ved at sige, at det ser ud på en anden måde end virkeligheden er, så får du ikke de mennesker ind i det danske foreningsliv«.

Men de kommer jo stadig ind i svømmehallen, hvor de har nogle trænere og taler med andre jævnaldrende. Og går ind i cafeteriet. Det er vel også en del af det danske foreningsliv?

»Det er på en kunstig måde, som ikke afspejler, hvordan dansk foreningsliv er indrettet. Og vi har nu en gang ligestilling i Danmark, og det betyder, at vi godt kan være sammen med mennesker af det andet køn uden at skulle føle, at der er noget forkert i det,« siger han og pointerer:

»De familier og fædre, der forbyder svømmehallen, hvis der er mænd og drenge, bør stille sig selv spørgsmålet: Ønsker jeg at være en del af det danske samfund, ønsker jeg at min datter skal være en del af det danske samfund? Og hvis svaret er ja, så må man også acceptere, at her kan kønnene godt være sammen uden, at det er forbundet med en risiko«.

»Åndssvage hensyn«

Men det virker jo tilsyneladene ikke med den her tilgang?

»Vi har jo ikke prøvet den endnu. De seneste 40 år er vi rendt rundt og har taget de her åndssvage hensyn. Og det er jo ikke gået super godt for at sige det mildt«.

Hvad er din løsning på, at nydanske piger ikke har lyst til at gå i svømmehallen?

»Det er at sørge for at fortælle familierne, at sådan gør vi altså her i landet«.

Socialdemokraternes leder, Mette Frederiksen, har også rettet en kritik mod den kønsopdelte svømmeundervisning. Det kan du læse mere om her.