V om flygtninge uden job: Vi må tage alle midler i brug

Venstre vil få flere flygtninge i arbejde ved både at give hver enkelt flygtning incitament til at arbejde - og ved enten at belønne eller sanktionere kommunerne for deres indsats på området.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtninge skal have et større økonomisk incitament til at tage sig et arbejde - og det samme skal kommunerne have for at få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder opskriften fra Venstre, der »inden for en måneds tid« vil fremlægge et udspil, fortæller integrationsordfører Martin Geertsen (V).

»Vi bliver nødt til sammen med kommunerne at finde ud af, om de økonomiske incitamenter, kommunerne har for at få flygtninge i arbejde, er skarpe nok. Vi arbejder på et udspil, hvor hovedtrækket er, at kommunerne enten skal belønnes eller sanktioneres for indsatsen med at få flygtninge i arbejde,« siger han og pointerer, at udspillet skal finpudses, så man finder ud af, om det virker bedst med sanktioner eller belønninger.

»Man kan eksempelvis gøre det gennem bloktilskuddet og sige, at kommunerne får en større del af bloktilskuddet, hvis de bliver bedre til at få folk med ikke-vestlig baggrund i beskæftigelse,« uddyber Martin Geertsen.

Hans reaktion kommer ovenpå en undersøgelse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der ifølge søndagens Berlingske viser, at blot hver fjerde af de 7.700 flygtninge, der kom til Danmark i begyndelsen af 00erne var i job ti år senere.

Et andet problem er ifølge Venstre, at flygtninge i dag får fuld kontanthjælp fra start. I stedet vil partiet genindføre starthjælpen i en moderne form:

»Når man kommer til Danmark starter man med en ydelse, der svarer til SU. I takt med, at man har været et halvt år på arbejdsmarkedet, har lært dansk på et vist niveau, har bestået en prøve i danske samfundsforhold og har deltaget i foreningslivet, så kan man gradvis få ret til fuld kontanthjælp,« siger Martin Geertsen.

Han understreger, at han ikke har nogen forventning om, at samtlige flygtninge med ikke-vestlig baggrund kan komme i arbejde og erkender, at en del af dem har traumer med fra eksempelvis borgerkrigen i Syrien og mangler kvalifikationer til at arbejde i Danmark.

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) fremlægger regeringen i den nærmeste fremtid et integrationsudspil, der tager udgangspunkt i, at flygtninge skal bidrage fra første dag med det, de kan.

En idé, Martin Geertsen tilslutter sig:

»Det er fint nok så langt, men situationen er så økonomisk og moralsk alvorlig, at vi må tage alle midler i brug. Og det handler først og fremmest om at styrke de økonomiske incitamenter til at tage et job.«