V og K vil køre Danmark ud over euroens rand

Så kom dagen, hvor Venstre og De Konservative langt om længe bekendte kulør i forhold til euroen og bankunionen.

Christina Egelund (LA) Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressefoto

I forbindelse med en forespørgselsdebat i Folketinget om nationalstaternes selvbestemmelse i forhold til EU, havde Venstres europapolitiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, nemlig forfattet en tekst, som Folketingets partier senere skal tage stilling til. En tekst som både Socialdemokraterne, SF, De Radikale og Konservative har blåstemplet, og en tekst som blandt andet ordret fastslår: Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde med Danmark så tæt på kernen af EU som muligt.

Så tæt på kernen af EU som muligt. Det kan kun tolkes som et rungende ja til både euroen og bankunionen, som unægteligt er at betegne som kernen af EU. Jeg vil derfor gerne slå fast, at jeg er glad for, at V og K nu har lagt kortene på bordet, så vælgerne har mulighed for at tage denne melding med i deres bedømmelse før valget næste søndag.

Og endeligt står det nu klart, at Danmark ifølge V og K skal tættere på kernen af EU, hvorfor vi andre er kommet tættere på, hvad V og K egentlig mener. Det sidste vil jeg gerne rose, men det første er jeg lodret uenig i. Danmark skal holde sig langt væk fra både euroen og bankunionen. Vi kan kun glæde os over, at danskerne i sin tid takkede nej til euroen, for det har sparet os for udgifter i milliardklassen. Omvendt er det skammeligt, at ja-partierne ikke vil give danskerne mulighed for også at sige nej til bankunionen ved en folkeafstemning – særligt når vi med V, K og de andre EU-glade partiers melding har fået bekræftet, i hvilken retning vinden blæser i forhold til dansk involvering i bankunionen.

Så tæt på kernen af EU som muligt. Men hvad er egentlig muligt? Ja, det er der jo rigtig meget, der er, når vi som her har et overvejende flertal bag den fremsatte vision. Den tætteste mulighed kan altså meget vel blive dansk placering i selve kernen. Den kerne, hvor der betales med euro, hvor unionens banker er alles ansvar, hvor både arbejdskraft og velfærdschecks frit kan bevæge sig, og hvor EU’s regler glædeligt gives forrang. Det er den virkelighed, som både V og K vil bringe tættere på Danmark.

Det pudsige er imidlertid, at der netop skulle en debat om nationalstaternes selvbestemmelse til at lirke Pandoras æske op. For indtil nu har det ikke været muligt at hive et klart svar ud af stort set alle de EU-glade partier, når snakken en sjælden stund er faldet på eksempelvis bankunionen. Men i forlængelse af debatten om national selvbestemmelse faldt svaret fra selvsamme partier altså prompte: Danmark skal så tæt på kernen af EU som muligt

Liberal Alliances indspark til denne debat var i øvrigt, at der skal iværksættes en kompetencekortlægning, så vi kan få klarhed over, hvilke beslutninger der på nuværende tidspunkt træffes i Danmark, og hvilke der træffes i EU-regi. En sådan udredning vil kunne løfte sløret for, hvilke problemer der i dag er behæftet med det europæiske samarbejde, samt i hvilke tilfælde der er behov for at komme længere væk fra kernen af EU.

Liberal Alliance behøver dog ikke nogen udredning for at gentage det, som vi hele tiden har sagt: Danmark skal holde sig langt væk fra både euroen og bankunionen og dermed IKKE så tæt på EU’s kerne som muligt.