V og K splittet om århusiansk tørklædesag

Var det diskrimination, da en muslimsk kvinde blev afvist af en århusiansk buschauffør på grund af sit tørklæde? Ja, mener Venstre. Nej, siger De Konservative.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringspartierne Venstre og De Konservative strides om sagen, hvor en århusiansk buschauffør nægtede at køre med en muslimsk kvinde, der var tildækket med hovedbeklædningen niqab.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, har for nyligt kaldt sagen for "diskrimination af værste skuffe", mens De Konservative afviser, at der er tale om diskrimination.

- Hvis der mangler et regelsæt på området, så kan man passende overveje at indføre de regler, der gælder i lufthavnene. Her gælder det, at man kun medbringer passagerer, der på opfordring vil vise deres ansigt. Og det handler ikke om diskrimination - det handler om vores allesammens sikkerhed, siger De Konservatives integrationsordfører, Helle Sjelle.

Mandag eftermiddag blev Houria Nouioua afvist af chaufføren på linje 107, da hun stod på bussen i Viby udenfor Århus. Hun var sammen med sin mand og deres tre små børn. Chaufføren afviste at tage kvinden med, da hun bar tørklædet niqab. Han henviste til, at hun var maskeret, og han mente, at det er forbudt.

Sagen fik Venstres politiske ordfører til at tage afstand fra buschaufførens handling.

- Det er helt uhørt, at en kvinde bliver smidt af bussen, fordi hun bærer tørklæde. Jeg må på det kraftigste tage afstand fra situationen. Det er diskrimination af værste skuffe. Privatpersoners beklædning er et privat anliggende. Vi skal værne om individets frihed til at bestemme over sit eget liv - herunder også retten til at gå klædt, som man vil, siger Inger Støjberg.

De Konservative advarer mod at køre "debatten ud på et sidespor".

- Det er misforstået tolerance at give særrettigheder til tildækkede muslimske kvinder alene. Det vil først være diskrimination, hvis ikke man stillede de samme krav til muslimer som til alle andre, siger Helle Sjelle.

Politiet er blevet inddraget i sagen, efter at den afviste kvindes mand har meldt busselskabet og chaufføren til politiet for diskrimination. Ifølge dansk lov må man ikke diskriminere personer på grund af race, hudfarve, national eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel orientering. Hvis det sker, kan det straffes med bøde, hæfte eller fængsel i op til seks måneder.

Busselskabet Arriva har undskyldt over for familien, mens chaufføren har været til en kammeratlig samtale. Men han beholder sit job, da Arriva vurderer, at han afviste kvinden, fordi han fejlagtigt troede, at det maskeringsforbud, der gælder ved demonstrationer, også gælder i busser.

/ritzau/