V og K skodder ny rygelov og smækker med døren

Venstre og Konservative har forladt forhandlingerne med regeringen om en ny rygelov. Den nuværende lov er fin, hedder det.

Foto: Nikolai Linares

Der bliver ingen bred aftale om en ny rygelov i denne omgang.

Venstre og Konservative har netop meddelt, at de trækker sig fra forhandlingsbordet, fordi de ikke vil være med til SRSF-regeringens og Enhedslistens foreslåede stramninger.

- Den nuværende rygelov fungerer grundlæggende ganske udmærket. Vi har fra start taget afstand fra regeringens absurde forslag om at forbyde landmanden at tænde sin pibe i sin egen traktor, at forbyde vognmanden at ryge i sin egen vogn eller, at man for den sags skyld skal forbyde rygning på enkeltmandskontorer, skriver Sophie Løhde (V) og Benedikte Kiær (K) i en fælles pressemeddelelse.

Siden forhandlingerne begyndte for næsten halvanden måned siden, er de blevet udskudt igen og igen.

Liberal Alliance meldte sig allerede ud ved første møde, mens Dansk Folkeparti siden trak i bremsen og udgav en protestsang til fordel for røg på værtshuse.

Socialdemokraterne har erklæret sig parat til at bryde det brede forlig om rygeloven, hvis ikke V og K ville være med, og det kan nu blive en realitet. Regeringen har således kun Enhedslisten tilbage at forhandle stramninger med.

Regeringen har blandt andet lagt op til at forbyde rygning på uddannelsesinstitutioner med elever over 18. Men det mener de to VK-ordførere ikke, at der er behov for:

- Vi er optagede af, at man lokalt tager ansvar, ligesom vi er optagede af at forebygge, at unge overhovedet begynder at ryge. Der kan vi nå væsentligt længere ved at sikre en bedre håndhævelse af den eksisterende lovgivning, skriver Sophie Løhde og Benedikte Kiær.

De hæfter sig ved, at det med den gældende lovgivning er forbudt for børn og unge at ryge på børneinstitutioner og skoler.