V og K: Lukkedage er i orden

Regeringspartierne afviser at gribe ind overfor det stigende antal lukkedage i daginstitutionerne.

Daginstitutioner benytter sig i større og større grad af muligheden for at holde lukkedage Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom fire ud af ti institutioner ifølge en ny undersøgelse fra Projekt Børnepasning har holdt ti eller flere lukkedage sidste år, vil regeringspartierne Venstre og De Konservative ikke gå ind i sagen. Sidste år var det tre ud ti institutioner, der holdte ti eller flere lukkedage.

Kommunerne skal overholde pasningsgarantien. Det betyder, at forældre ved lukkedage altid har mulighed for at få deres børn passet i en anden institution. 

- Det er ikke et udtryk for, at børnefamilier har fået dårligere pasningsmuligheder. Det er sund fornuft, at man i perioder med lave børnetal lukker nogle institutioner og holder andre åbne, så længe børnene altid kan få deres børn passet, siger De Konservatives socialordfører, Vivi Kier.

Din mening: Hvordan klarer du lukkedagene?

Hun peger desuden på fordele ved ordningen:

- Det kan være sundt for børnene at være nye steder. Samtidig vælger ressourcestærke forældre, der ikke har været vant til at holde så meget ferie med deres barn, oftere at tage fri og selv passe deres børn, siger hun.

Urealistiske forventninger

Bag undersøgelsen står Projekt Børnepasning, der blandt andet kæmper for bedre pasningsmuligheder og åbningstider i offentligt regi. 

- Vi kan konstatere, at der ikke er særlig mange forældre, der bruger muligheden for at sende deres barn i en anden institution, fordi de er utrygge ved at aflevere deres børn et nyt sted. Derfor må vi som samfund kunne gøre det bedre. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal genere både familier og arbejdspladser med flere lukkedage, siger Michael Engell Hansted, der er projektleder for Projekt Børnepasning.

En undersøgelse udført af Capacent Epinion for DA i 2008 viste, at ved den seneste lukkedag holdte 33 pct. af forældrene en feriedag, syv pct. meldte sig selv eller barnet syg, og fem pct. arbejdede hjemme. Kun 3 ud af 573 adspurgte forældre tog imod kommunens alternative tilbud. 

Undersøgelse af lukkedage 

Venstres familieordfører, Louise Schack Elhom, mener, at lukkedage kan være i orden. Det kan dog være et problem, hvis der er for mange. 

- Selvom en lukkedag ikke betyder, at man ikke kan få sit barn passet, så vil man som forældre have ondt i hjertet, hvis ens barn er trist over at skulle være et andet sted. Vi skal være sikre på, at der er ordentlige og trygge alternativer til børnene, siger hun. 

Reglerne siger, at institutionerne kan vælge at holde lukket, hvis der er få børn – men det er ifølge Louise Schack Elholm ikke klart defineret, hvad det i praksis betyder. 

- Vi skal have styr på, at det stigende antal lukkedage ikke er uden begrundelser. Det har intet med besparelser at gøre. Kommunerne har aldrig haft flere penge, end de har i dag. Det handler om prioritering. Derfor har vi også bedt om at få indberettet, hvornår daginstitutionerne holder lukket, så vi sikrer os, at kommunerne ikke misbruger deres mulighed for at holde ferielukket, siger hun.