V og K: LA-minister bør droppe sin tur til fodbold-VM

Ingen danske ministre bør være til stede og støtte Vladimir Putins propaganda, mener to regeringspartier.

Ingen danske ministre bør være til stede og støtte Vladimir Putins propaganda, mener to regeringspartier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det er et forkert og skidt signal at sende, at kulturminister Mette Bock (LA) rejser til fodbold-VM i Rusland.

Ingen danske ministre burde tage til Rusland, mener udenrigsordfører Naser Khader og forsvarsordfører Rasmus Jarlov fra regeringspartiet De Konservative.

»Landsholdet skal nok klare sig, uanset om hun kommer eller ej. Hun blander politik og sport sammen ved at tage afsted,« siger Khader.

Heller ikke udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen fra regeringspartiet Venstre mener, at danske ministre skal tage til Rusland. Aastrup Jensen taler ikke på sit partis vegne, understreger han.

»Ministeren risikerer at blive en ufrivillig brik i Vladimir Putins (Ruslands præsident, red.) propagandaredskab.«

»Grunden til, at han bruger mange milliarder på VM, er, at han vil sende et signal om, at Rusland er blevet en del af det gode selskab igen. Det skal vi ikke støtte,« siger Aastrup Jensen.

De seneste måneder har der været tvivl om, hvorvidt Danmark ville sende ministre til slutrunden.

Usikkerheden opstod efter et giftangreb på en russisk eks-spion og dennes datter i Storbritannien i marts i den engelske by Salisbury.

Rusland stod bag angrebet, lød det efterfølgende fra briterne. Både eks-spionen og datteren overlevede angrebet. Efterfølgende meddelte briterne, at de ikke sender ministre til VM i Rusland.

Mens De Konservative har drøftet emnet internt i folketingsgruppen og sendt deres anbefalinger videre til partiets ministre, så har Venstres folketingsgruppe ifølge Michael Aastrup Jensen ikke diskuteret emnet.

Jarlov mener, at regeringen burde have haft en fælles linje i sagen.

»Jeg synes, at det flagrer lidt i forhold til regeringens linje, hvor vi har sanktioner over for Rusland, og hvor vi har sendt danske tropper til Baltikum for at beskytte vores allierede mod den militære trussel, som russerne faktisk udgør mod nogle af vores nabolande,« siger Jarlov.

Både Jarlov og Khader mener desuden, at skulle det danske landshold spille sig frem til VM-finalen, så skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) eksempelvis ikke tage afsted.

»Vi mener ikke, at danske ministre bør tage til Rusland, og det gælder, uanset hvor langt Danmark kommer ved VM,« siger Jarlov.

Så langt vil Venstres udenrigsordfører ikke tænke endnu.

»Uden at svine landsholdet for meget til er det en ekstremt hypotetisk diskussion. Skulle det lykkelige ske, at vi kommer langt, må vi tage stilling til det,« siger han.

Mette Bock skal overvære Danmarks sidste gruppekamp mod Frankrig 26. juni. Hun bliver - indtil videre i hvert fald - den eneste repræsentant fra det officielle Danmark i Rusland.

/ritzau/