V og K kræver kulturændring på sygehusene

Sygehuse holder fejl for sig selv og indberetter alt for få utilsigtede hændelser. Venstre og Konservative vil have regioner og sygehuse til at sikre, at kulturen bliver ændret.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sygehuse har i ti år haft pligt til at indberette såkaldt utilsigtede hændelser, men det sker formentlig blot i 15 til 20 procent af tilfældene, vurderer Patientombuddet. Både Venstre og de Konservative opfordrer regioner og sygehusledelser til at foretage en decideret kulturændring på de enkelte afdelinger.

»Det er hamrende ærgerligt, at så få indberetter utilsigtede hændelser. Hver eneste indberetning, der kommer ind i systemet, medfører jo, at vi kan blive klogere i sundhedsvæsenet i forhold til, hvordan vi i fremtiden kan undgå at lave fejl og dermed øge patientsikkerheden. Så jeg mener, at det er alvorligt, at man ikke lever op til at indberetningspligten,« siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) og opfordrer regionerne og sygehusledelserne til at gøre mere for at gennemtvinge en kultur, hvor der er åbenhed.

»Det skal ikke være sådan, at læger og sygeplejersker har en følelse af, at fejl skal holdes skjult. Tværtimod skal det frem i lyset, så vi kan blive bedre til gavn for både personale og patienter. Regionerne skal sørge for, at den enkelte sygehusledelse får gjort sine medarbejdere opmærksom på, at åbenhed er vigtigt. Der er ganske enkelt brug for at få ændret kulturen,« tilføjer Kiær.

Sundhedsordfører Sophie Løhde (V) understreger, at det er vigtigt at gøre klart over for læger og sygeplejersker, at indberetninger er et godt og vigtigt redskab.

»Det handler jo om kultur, forstået på den måde, at man i sundhedsvæsenet skal bevæge sig væk fra at frygte, at man bliver slået oven i hovedet, hvis man indberetter en utilsigtet hændelse. Det er uden tvivl et stort skifte i kulturen, men den opgave må regionerne og sygehusledelserne altså tage på sig,« siger hun.

Hun opfordrer sundhedsminister Astrid Krag til at tage kontakt til regionerne, så der kan komme øget fokus på problemet.

»Ligesom jeg ikke mener, at det her er tilfredsstillende, så har jeg heller ikke fantasi til at tro, at sundhedsministeren mener, at det er tilfredsstillende. Når vi har at gøre med patientsikkerhed, bør sundhedsministeren prioritere det som et afgørende indsatsområde og gå i dialog med regionerne for at øge den lovpligtige indberetning,« siger hun.